BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új lehetőség a magyar cégeknek: Szudán

Jelentős nagyságú és hosszú távon hasznot hozó vasútépítési, mezőgazgasági, egészségügyi, infrastruktúra- és informatikai beruházásokra nyílik magyar cégeknek lehetősége Szudánban (a Szudáni Köztársaságban) a ma záruló budapesti tárgyalások eredményeként.

A közép-afrikai ország küldöttségét Rahamtalla Mohamed Oszmán külügyi államtitkár vezette, jelen volt az ország nagykövete és két magas rangú politikusa is. A megbeszéléseken a magyar partnerek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból, a Külügyminisztériumból, a Mehibtől érkeztek, de szerveztek üzletember-találkozót is. Gazdasági kapcsolataink pezsdítése érdekében szerdán szudáni kereskedelmi képviselet nyílt Budapesten.

„Az afrikai országban szinte minden adott a magyar vállalatok agrárberuházásaihoz: megfelelő éghajlat, hőmérséklet, munkaerő, termőtalaj, s Szudán azon öt ország egyike, amelynek bővíteni kell az élelmiszer-termelését az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO előírása szerint” – válaszolt a Világgazdaságnak Miklóssy Ferenc, az MKIK elnökhelyettese, a szervezet magyar–arab tagozatának elnöke.

Ám vannak buktatók is. Fontos a magyar beruházások szempontjából (is) a szudáni üzleti és finanszírozási környezet biztonságának a megteremtése. Azok a hazai vállalatok, amelyek Észak-Szudánban megjelenhetnek, nem túl tőkeerősek, viszont nemzetközi méretekben is hatalmas fejlesztéseket indíthatnának. Ezért Miklóssy Ferenc szerint a finanszírozásban elengedhetetlen a magyar állami szerepvállalás, ahogyan Kína is hitellel segíti cégei dél-szudáni tevékenységét.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.