BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a svájci jegybank elnöke – Mire számíthatunk?

A svájci frank 8 hete a legnagyobb erősödést mutatta csütörtökön az euróval szemben, miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nem jelentett be újabb intézkedéseket, hogy gyengítse a devizát – írja a Bloomberg.

A svájci frank mind a 16 vezető devizával szemben erősödött. Az SNB döntéshozói 1,20-as szinten tartották az euró/frank minimális árfolyamküszöböt, valamint nulla százalékon hagyták az irányadó kamatszintet (3 hónapos Libor).

Részben azért nem hozhatott újabb intézkedéseket az SNB, mert problémák vannak az euróövezetben – mondta Michael Derks, az FxPro piaci stratégája. Nem valószínű, hogy a frank tovább erősödik, mert jelenleg a dollár a preferált menedékdeviza. Az SNB már korábban csökkentette a frank menedékszerepét a korábbi intézkedéseivel – tette hozzá.

Philipp Hildebrand, az SNB elnöke azt mondta, hogy a központi bank készen áll további intézkedéseket is meghozni, amennyiben a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkívánják.

A frank „még mindig erős” és a gazdaság stagnálhat a folyó negyedévben, tette hozzá. A minimális árfolyamküszöb segített, és csökkentette a svájci gazdaságot övező kockázatokat. Az SNB minimális deflációval számol 2012-re, és 0,5 százalékos növekedéssel frissen kiadott elemzésében.

Összességében az látszik, hogy az SNB mindaddig nem fogja emelni a minimális árfolyamküszöböt (1,20), ameddig nem romlanak tovább erőteljesen a makrogazdasági adatok. A jegybank friss várakozásához képest gyengébb gazdasági teljesítményre, valamint deflációra van szükség ahhoz, hogy lépéseket tegyen a frank gyengítése érdekében.

A frank 1 százalékot erősödött az euróval szemben, amelyet kompenzált, hogy a forint ugyanekkora javulást tudott elkönyvelni a közös európai deviza ellenében, így a frank/forint keresztárfolyam nem mozdult a 246-os szintről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.