BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

WSJ: A piac rákényszeríthetni Magyarországot az IMF-hitelre

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap nyomást gyakorol Magyarországra abból a célból, hogy halassza el a tervezett jegybanktörvény és a költségvetés-politikai törvény megalkotását, ha meg akar velük állapodni egy pénzügyi biztonsági hitelcsomagról, amely megvédené az eladósodott országot, amíg tart az európai pénzügyi válság - jelentette szerdán a The Wall Street Journal amerikai pénzügyi lap.

Ezenkívül Brüsszel és az IMF figyelmezette Orbán Viktor miniszterelnök kormányát, hogy pénzügyi támogatásuknak szigorú feltételei lesznek - közölték a helyzetet jól ismerő források. Éppen az esetleges szigorú feltételekről mondta korábban Orbán és kormánytisztviselők, hogy nincs rájuk szükség, és Budapest nem fogadja őket szívesen.

Elemzők szerint ha Magyarországnak nem sikerül megállapodnia az EU-val és az IMF-fel egy biztonsági keretszerződésről, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a forint gyengül, és ezzel párhuzamosan nőnek Magyarország hitelfelvételi költségei - olvasható a lapban.

Ebben az esetben Magyarország nehezebben tudná finanszírozni magát a piacról, és rákényszerülhet arra, hogy egy mentő hitelcsomagot kérjen vagy bejelentse fizetésképtelenségét. Ha nagyon rosszra fordul a helyzet, "akkor a piacok rá fogják kényszeríteni Magyarországot arra, hogy bármik legyenek is a feltételek, kérje az IMF segítségét" - mondta Neil Shearing, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó térségi főközgazdásza.

Az EU és az IMF azért kifogásolja az adó- és adósságpolitikát meghatározó, tervezett pénzügyi stabilitási törvényt, mert az korlátozhatja a kormány mozgásterét a hitelszerződésről szóló tárgyalásokon.

A Financial Times londoni gazdasági napilap szerint az IMF és az EU figyelmeztette Magyarországot, hogy nem térnek vissza az országba az új hitelkeretről szóló tárgyalásokra, ha Budapest nem vállal kötelezettséget két vitatott törvénytervezet módosítására.

A lapnak "egy személy, aki ismeri a helyzetet", azt mondta: a tárgyalóküldöttségek teljesen egyértelművé tették aggályaikat a jegybanki és a pénzügyi stabilitási törvénytervezettel kapcsolatban a kormánynak a tárgyalások előtt. A forrás szerint a kérés az volt, hogy ezekről a törvényjavaslatokról "normális ütemben" döntsenek, időt hagyva a tárgyalásokra, de a kormány még az idén el akarja fogadtatni ezeket a javaslatokat. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a jövő hónapban visszatérő tárgyalókat kész tények fogadják. A Financial Times szerint José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök Orbán Viktor kormányfőnek küldött levele "szokatlanul nyers hangvételű" volt. 

A lap szerint mindez kérdésessé teszi Magyarország esélyeit egy új IMF/EU-megállapodás megkötésére, és azt is, hogy Magyarország komolyan gondolta-e, amikor a múlt hónapban - politikai fordulatot végrehajtva - támogatást kért.

A Financial Times beszámol az előző napi 50 bázispontos MNB-kamatemelésről is, annak a véleményének hangot adva, hogy esetleg ez a szigorítás sem lesz elegendő, tekintettel Magyarország külső pénzügyi támogatási igényére és kormány, valamint az IMF és az EU közötti vitára.

További kamatemelés jöhet, ha nincs megállapodás

A kormánynak konfliktusa van a központi bankkal, és az IMF-tárgyalások is megszakadtak, a friss jelek a tőzsdéken és a kötvénypiacokon pedig azt mutatják, hogy nem zárható ki további, agresszív kamatemelés a következő hónapokban – vélekedett William Jackson, a Capital Economics londoni közgazdásza.

A forint 12 százalékot esett 2011 második felében, ez a legrosszabb teljesítmény a Bloomberg által követett több mint 170 deviza közül.

Az EU-IMF informális tárgyalások megszakadása – az új jegybanktörvénnyel kapcsolatos nézeteltérések miatt – nyomás alá helyezheti a forintot a következő hónapokban – vélekedett Gárgyán Eszter, a Citigroup budapesti közgazdásza. „Ezért valószínűleg szükséges még egy kamatemelés januárban.”

Feltételezve azt, hogy a kormány megegyezik az IMF-fel a jövő év első negyedévében, akkor a központi bank lemondhat a további kamatemelésről – írta Tóth Gyula, az UniCredit Bank bécsi közgazdásza. Hozzátette, ha az EU-IMF tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a kamatemelés önmagában nem tudná semlegesíteni az igen negatív hatásokat.

Hasonlóan vélekedett Kondrát Zsolt. „Ha az IMF-EU tárgyalások jól haladnak vagy sikerrel zárulnak le még januárban, akkor nem számítunk további kamatemelésre. Elhúzódó, konfliktusokkal terhelt tárgyalások esetén további 50 bázispontos kamatemelésre van esély” – írja az MKB Bank vezető közgazdásza. Hozzátette, tárgyalások esetleges elmaradása vagy megszakadása komoly volatilitást okozna a hazai pénzügyi piacokon.

Másik ligába igazolhat át Magyarország

„A jegybanki sajtótájékoztatón Simor Úr nem mulasztotta el a készülő jegybanktörvénnyel kapcsolatos aggodalmakat megemlíteni és a jegybank függetlenségét hangsúlyozván reflektált a minisztériumi kritikákra. A szembenállás újra élesedik. Közben konfirmálta az EU-IMF páros, hogy nem jönnek vissza, amíg nem születik a jegybanktörvény és a pénzügyi stabilitási törvény kapcsán olyan változás, amely számukra is elfogadható” – emlékeztetett Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

Martonyi külügyminiszter ma reggel jelezte: a jegybanktörvényt nem vonják vissza, de készek módosítani. Úgy tűnik, a nyilatkozatháború közepén vagyunk, a végső szó nem hangzott el egyik oldalról sem – vélekedett.

„Nagyon fontos ez a két törvény az IMF megállapodás szempontjából, a megállapodás pedig az ország stabilitásának jelentős javulását eredményezné. A válság egy esetleges újabb hullámát legyengülve, védőháló nélkül várni menthetetlenül nagy visszaesést jelentene. Az ország nagymértékben leszakadna a visegrádi csoporttól, és a balkáni államok ligájába igazolna át” – mutatott rá a Commerzbank elemzője.

Hozzátette: Az IMF megállapodás még akkor is elemi érdekünk, ha nem következik újabb mélypont a válság történetében. Sokkal könnyebb lesz finanszírozni az államadósságot, tőkét bevonni, munkahelyeket teremteni, a növekedési terveket megvalósítani. Egy neves magyar rallyversenyzőt idézve: ”nem az lesz a gyorsabb, aki gyorsan tud bemenni egy kanyarba, hanem aki a leggyorsabban tud kijönni belőle.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.