BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piaci nyomás hozhatja el az IMF-megállapodást

A gyors IMF-megállapodás esélye elhalványult, ahogy a piaci feltételek enyhítették a nyomást a döntéshozókon, hogy elfogadják a politikai feltételeket. A támogató globális környezet miatt a megállapodás 2012 második felére halasztódhat, amikor a likviditási igény növeli a nyomást a kormánytaton – vélekedett Gárgyán Eszter. A Citi budapesti elemzője szerint a piaci nyomásnak fokozódnia kell, hogy a kormány kompromisszumkészséget mutasson.

A gazdaság sérülékeny a külső sokkokra, amelyet megerősített a 2011 negyedik negyedéves GDP-adat. Miközben az 1,7 százalékos éves gazdasági növekedés meghaladta a várakozásokat: a bővülés motorja az export és a mezőgazdaság, azonban a fogyasztás és a beruházás továbbra is csökken.

A bankszektor tőkeáttétele csökken, a finanszírozási költségek magasak, az üzleti környezet kiszámíthatatlan, valamint a béremeléseket ellensúlyozzák az adóemelések az alacsony jövedelműeknél, amelyek a középtávú növekedési kilátásokat korlátozzák. A jelenlegi 1-1,5 százalékos potenciális GDP-növekedési ütem és az adósság 8 százalékos megújítási költsége fenntarthatatlan adósságdinamikát okoz. EZ strukturális reformokat igényel, hogy javuljon a növekedés – vélik a Citi közgazdászai.

Egy új IMF-program segíthet a kockázatok megszüntetésében rövidebb távon, a költségvetési intézkedések pedig hozzájárulnának a kockázati prémium csökkenéséhez. A Citi közgazdászainak meglátása szerint ez a GDP-arányos adósság csökkenő pályán tartásában segíthetne anélkül, hogy nagyobb fiskális megszorítást kelljen végrehajtani, mint a maastrichti 3 százalékos küszöb.

A megállapodás akkor jöhet el, ha a piaci nyomás emelkedik, amelyre a második félévben lehet számítani legkésőbb. A Citi elemzői úgy látják, hogy a piaci nyomás emelkedni fog a magyar kormányon, ha a befektetők fókuszába kerül a fenntarthatatlan adósságdinamika a jelenlegi növekedési és finanszírozási költségek mellett.

Rövidebb távon előrejelzésük szerint az euró 300 forint közelében lehet a piaci nyomás hatására, de 6-12 hónapos horizonton a lehetséges megállapodás tükrében 285-290 közötti tartományban lehet az euró ára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.