BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonyított: Kína nagyokat harap az USA-ból

Kína és más fejlődő államok felemelkedése mindenekelőtt az Egyesült Államok rovására megy végbe, ezzel szemben Németország a világpiacon számos ágazatban megtartja a helyét, sőt fejleszti is.

Ez tűnik ki abból a tanulmányból, amelyet a Prognos német gazdaságkutató intézet készített és a Handelsblatt ismertet. Eszerint Németország részesedése a globális ipari termelésből az elmúlt egy évtizedben 7,6-ról 8,1 százalékra nőtt, a globális exportból pedig 12,1-ről 14,3 százalékra emelkedett. A kutatási kiadások aránya kilenc százalékon maradt.

Ugyanakkor az Egyesült Államok iparának részesedése a 2000 és 2009 között 28-ról 18 százalékra zsugorodott, míg Kínáé 6-ról 26 százalékra nőtt. Az USA részesedése a globális exportból ugyanebben az időszakban 16-ról 10 százalékra csökkent, Kínáé viszont 4-ről 11 százalékra emelkedett. A kutatási kiadásokat illetően az Egyesült Államok részaránya nyolc százalékkal esett és jelenleg 29 százalékon áll, míg Kína megtízszerezte részesedését és jelenleg több mint 14 százalékot ér el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.