BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: Ekkor javulhat gyorsan a kockázati megítélésünk

Az államháztartás finanszírozásával kapcsolatos aggodalmak, az állam és a magánszektor magas deviza kitettsége és a pénzügyi közvetítőrendszerben meglévő kockázatok miatt a kockázati felárunk a pénzügyi válság kezdete óta tartósan magas.

A kockázati megítéléssel kapcsolatos első pálya a kockázati prémium alappályában feltételezettnél gyorsabb javulását tételezi fel. A forgatókönyv bekövetkezésének valószínűségét növeli, ha a kormányzat és az Európai Bizottság, valamint az IMF közötti megállapodás a vártnál korábban létrejön, és ennek következtében az államadósság finanszírozási kockázatai már rövid távon mérséklődnek.

Ugyancsak az előrejelzettnél kedvezőbb lehet a hazai pénzügyi piaci eszközök megítélése, ha az európai pénzügyi piaci környezet tovább javul és a globális kockázatvállalási hajlandóság erősödik. Az alacsonyabb kockázati felár egyrészt segítheti a gazdaság növekedését, másrészt a forint árfolyamának erősödésén keresztül az inflációs nyomás csökkenését eredményezné. Az országkockázati felárak gyors csökkenése lehetővé teszi, hogy az irányadó kamat fokozatos csökkentése már 2012-ben megkezdődjön.

A jelenlegi volatilis pénzügyi környezetben azonban annak a valószínűsége sem elhanyagolható, hogy a kockázati felárak huzamosabb ideig a jelenlegi magas szinteken maradnak. A tartósan kedvezőtlen kockázati megítélést az államháztartás finanszírozásával kapcsolatos kockázatok fennmaradása és a globális kockázatvállalási kedv mérséklődése is okozhatja.

A tartósan magas kockázati prémium rontja a növekedési kilátásokat, és a forint árfolyamának gyengülésén keresztül magasabb inflációt eredményezhet. A romló inflációs kilátások huzamosabb ideig szükségessé teszik a monetáris kondíciók jelenlegi szintjének fenntartását, és az irányadó kamat érdemi csökkentésére az előrejelzési horizonton második felében sem kerül sor.

Az alappályájában azt feltételezik, hogy az olajárak az előrejelzési horizonton fokozatosan csökkennek. Az olaj árának csökkenő tendenciáját azonban érdemben veszélyezteti a geopolitikai kockázatok realizálódása - például az Iránnal szembeni olaj embargó megvalósulása. Ez esetben ugyanis az olajkínálat tartósan szűkülhetne, mely az olajár jelenlegi, magas szinten maradását eredményezné. A tartósan magasabb olajárak érdemben rontják az inflációs kilátásokat. Ennek ellensúlyozása érdekében a jelenlegi monetáris kondíciók az előrejelzési horizont végéig fennmaradhatnak. A szigorúbb monetáris kondíciók az alappályában előrejelzettnél erősebb árfolyamot eredményeznek, valamint a magasabb nyersanyagárakkal együtt a kibocsátási rés lassabb záródásához járulnak hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.