BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy halakat foghat hamarosan Orbán Viktor Indiában

Jelentős gazdasági vonatkozású bejelentéseket hozhat Orbán Viktor kormányfő közelgő indiai látogatása: három-négy egyezmény már csak aláírásra vár, mondta el a Világgazdaságnak adott interjúban Gauri Shankar Gupta. India magyarországi nagykövete szerint például az elektronikai, a vegyi és az autóipari szektorba jöhetnek újabb befektetők az ázsiai országból, de a turizmusban is hatalmas lehetőségek vannak.

VG: Az elmúlt egy évben a magyar kormány több alkalommal és módon próbálta Kínát rávenni, hogy a távol-keleti ország például államkötvények vásárlásával támogassa a magyar gazdaságot. Indiáról kevesebb szó esett, pedig az Önök országa, a világ tizedik legnagyobb gazdaságaként, szintén hatalmas erőforrásokkal rendelkezik. Van valódi esély arra, hogy India magyar államkötvényeket vásároljon?

Gauri Shankar Gupta: Ezt még nem vitatta meg egymással a két kormány, Magyarország részéről egyelőre nem érkezett ilyen kérés. Ha lesz ilyen megkeresés Orbán Viktor miniszterelnök közelgő indiai látogatása során, akkor természetesen a kormányunk hivatalos válaszát fogjuk képviselni ebben a kérdésben. Ami egyébként az összes Indiából érkező befektetést illeti, az ottani cégek – nagyrészt 2005 óta – 1,3 milliárd dollárt fektettek be Magyarországon, és jelenleg több mint nyolcezer embernek adnak munkát az IT-szektortól kezdve a gyógyszeriparon át a mezőgazdaságig. Ezen felül vannak újabb lehetőségek, de ezekről még folynak a tárgyalások.

VG: Ha már a magyar kormányfő közelgő útjánál tartunk: összességében mit remélhet hazánk a vizittől?

G.S.G.: Sok lehetőséget. Tovább szeretnénk erősíteni a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokat, ezért a látogatás során a gazdaságot érintő bejelentések, három-négy egyezmény aláírása várható. Jelentős fejleményekről van szó, például közös projektek, együttműködés a tudomány és a technológia területén. A hivatalos látogatás időpontját egyelőre várjuk Indiától.

VG: Melyik magyarországi szektorokba érkezhetnek újabb indiai befektetések?

G.S.G.: Például a gyógyszer-, elektronikai és a vegyiparba, vagy éppen a vízmenedzsmentbe – olyan szektorokba, amelyek magasabb hozzáadott értéket képviselnek. A kereskedelmet tekintve jó úton haladunk: 2011-ben harminc százalékkal nőtt a két ország közötti áruforgalom, és idén is hasonló bővülésre számítok.

VG: Január elején Terényi János, Magyarország indiai nagykövete autóipari befektetőket, alkatrészgyártókat invitált Magyarországra a Dél-indiai Ipari és Kereskedelmi Kamarában. Mekkora esélyt lát ilyen jellegű befektetésekre?

G.S.G.: Ebben a szektorban több indiai cég is itt van már, a Mosonmagyaróváron működő SMR Group például Európa legnagyobb visszapillantó-tükör gyártója, amely 1200 magyarnak ad munkát, és a kapacitás növelésével további 200 embert vehetnek fel. Ezen felül folynak tárgyalások néhány új befektetésről is, de ezekről a későbbiekben tudunk tájékoztatást nyújtani.

A teljes interjú a Világgazdaságban olvasható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.