BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína az aranyba menekülhet és ezzel bedöntheti a dollárt

Kína aggodalommal figyelmi az Egyesült Államok és Európa pénzügyi helyzetét - írja a Nezaviszimaja Gazeta. Az orosz lap ismerteti a kínai központi bank augusztus elején közzétett jelentését, amely nem zárta ki egy újabb világgazdasági recesszió lehetőségét.

Az adósságválság által már egyébként is sújtott európai gazdaság ebben az esetben még mélyebbre süllyedhetne a szakadékba. Ezért Kínában bizalmatlanul szemlélik a külföldi valutákat, a legjobb befektetésnek jelenleg az aranyat tartják. Néhány nappal ezelőtt a pekingi kormányhoz közelálló Renmin Ribao című  lapban kínai közgazdászok azt tanácsolták, hogy az állami tartalékokban hatszorozzák meg az arany részarányát. Ebben az esetben a kínai aranykészletek mennyisége a világon a második legnagyobb lenne az amerikai után - írja a RIA Novosztyi.

A World Gold Council szerint Kína aranytartaléka jelenleg 1054 tonna, és ezzel globálisan a hatodik helyen szerepel.  Az élen az Egyesült Államok áll 8134 tonnával, utána Németország következik 8134 tonnával. Szakértők szerint Kínának egyértelmű, hosszú távra szóló stratégiára van szüksége az aranytartalékok következetes felfejlesztéséhez  Ezért a mennyiséget a következő években 6000 tonnára kell emelnie, a több mint három ezer milliárd dollárra rúgó óriási devizatartalékokat a nemesfémbe kell konvertálni. Az orosz lap emlékeztet arra, hogy Kína jó ideje előnyben részesíti a cégek felvásárlását az euró-, illetve a dollárbefektetések ellenében.

Ha Kína tömegesen vásárol aranyat, a piac kétféle jelzést kap majd az áremelkedésre - írja a Nyezaviszimaja Gazeta. Egyrészt meging a kereslet és a kínálat egyensúlya, és ez pánikhoz vezet, miután az Egyesült Államok gazdasága is igen gyenge lábakon áll. Hasonló véleményt fogalmazott meg Ilja Balakirev, az UFS Investment Company elemzője is, aki szerint a kínai nyilatkozat lavinát indíthat el és nem az arany, hanem a dollár, mint tartalékvaluta értékét veszélyeztetné. Ugyanakkor az Allianz Investment szakértői nem osztják ezt a pesszimizmust, állítva, hogy Peking fokozatosan fogja emelni az aranytartalékot, ezért nem számítanak katasztrofális következményekre a dollár tekintetében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.