BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: két háborús évtizeden át erősödhetünk euró nélkül

Két háborús évtizeden át erősödhet a magyar gazdaság anélkül, hogy bevezetnénk az eurót – állítja Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban írt jegyzetében a magyar gazdaság és Németország sorsának évszázadok óta tartó összefonódásával foglalkozik. Mint megjegyzi, a németek felemelkedései és bukásai mindig is hatottak Magyarországra. Különösen igaz ez most szerinte, amikor Németország egyszerre lett újra megkerülhetetlen globális szereplő, valamint Közép-Európa számára is a legfontosabb állam.

Matolcsy szerint az eurózónára még hosszú válság vár, mert „túl sokra vállalkozott”. A miniszter két héttel korábbi jegyzetében már a harmincéves háborúhoz hasonlította a mostani korszakot, a párhuzamot pedig fenntartotta mostani jegyzetében is: ahogy a XVII. században a háború után a német területek megerősödtek, úgy virágozhat fel az eurózóna is a válság után.

Addig azonban még sok idő van hátra – véli Matolcsy. Ezért olyan forgatókönyvet is reálisnak lát, amelyben a magyar gazdaság a következő, „talán két évtizedes háborús szakaszban” az eurózónán kívül marad, és miután ott megerősödött, választhatja az eurót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.