BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bulgáriának már nem kell az euró

Bulgária meghatározatlan időre letett az euróövezethez csatlakozás régóta dédelgetett tervéről.

Ezt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Szimeon Djankov pénzügyminiszter jelentette be hétfőn. Azt mondták, hogy a döntést a gazdasági feltételek romlása, az euróövezet kilátásaival kapcsolatos növekvő bizonytalanság, és az okozta, hogy az euróövezet megítélésével kapcsolatban romlott a közhangulat.

A kormányfő kijelentette: "jelen állapot szerint az euróövezeti csatlakozással kapcsolatban nem látok semmi előnyt, csak költségeket".

Bulgária elismerést váltott ki azzal, hogy GDP-arányos államháztartási hiányát 2,1 százalékra csökkentette tavaly a bérek és a nyugdíjak csökkentésével.

Három év költségvetési szigor után Bulgária teljesíti az összes feltételt ahhoz, hogy csatlakozzon az euróövezet előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerhez. Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB), és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

A bolgár miniszterelnök azt mondta, hogy Bulgária gazdasága idén 1,5 százalékkal nő a tavalyi 1,7 százalék után. Bojko Boriszov ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az euróövezet akár öt évig is zéró növekedést mutat majd fel abban az esetben, ha a kormányok nem állnak ki Németország mellett, amely a szigorú költségvetési konszolidáció folytatását sürgeti.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.