BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig szenvedhet a magyar gazdaság?

Egyelőre még várat magára a trendforduló a világgazdaságban, a magyar kilátások is kedvezőtlenek – írják az MFB közgazdászai Periszkóp című kiadványukban.

A jelenlegi gazdasági helyzet megítélése és a konjunkturális kilátások is tovább romlottak a világban 2012 végén, állapítják meg az MFB elemzői. Gyors trendfordulóra nem lehet számítani, azonban az üzleti hangulatot jelző indikátorok alapján a növekedési ciklus már elérhette a mélypontját Európában és Kínában is, miközben a „költségvetési szakadékról” az utolsó pillanatban aláírt megállapodással az Egyesült Államok elkerülte a növekedés jelentős lassulását.

Az eurózóna adósságválsága által okozott általános bizonytalanság tartósan visszafogja a vállalati fejlesztéseket, ami a tagállamok közötti divergencia mellett az öreg kontinens recesszióba csúszásának egyik döntő oka – írják az MFB szakértői.

A hazai GDP 2012 harmadik negyedévében 1,6 százalékkal zsugorodott éves alapon és továbbra is leszakadóban van a többi régiós országtól, amelyek közül egyedüliként a magyar gazdaság kibocsátása nem érte még el a válság előtti szintet.

A tartósan szűkülő belföldi felhasználást továbbra is csak korlátozottan képes ellensúlyozni a nettó export. Az idei év első felében a kedvezőtlen külső környezet miatt az MFB szerint a magyar gazdaság zsugorodása folytatódhat, és a világgazdasági konjunktúra javulásával az év közepétől indulhat meg újra a hazai növekedés.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.