BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januárban tovább esett az ipari termelés

2013 januárjában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanaphatástól megtisztított index szintén 1,4 százalékkal maradt el januárban az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index januárban 2,9 százalékkal nőtt.

Tavaly decemberben az ipari termelés 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 3,4 százalékos visszaesést mutatott. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 2,5 százalékkal csökkent.

A várakozásoknál kisebb mértékben csökkent az ipari termelés januárban az egy évvel ezelőttihez – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Az előző hónaphoz viszonyítva 2,9 százalékkal nőtt az ipari termelés, így a várakozásoknak megfelelően korrigálta a december havi visszaesést – tette hozzá. „Az ipari termelés javulását döntően a járműgyártás növekedése okozta, miután a Suzuki visszatért a kétműszakos termeléshez” – vélte Suppan.

Szerinte februárban kissé tovább gyorsulhat az ipari termelés, mivel a Mercedes elkezdte a CLA gyártását, valamint februárban elindult a termelés az Opel szentgotthárdi motorgyárában is. „A kilátásokra nézve bíztató a német bizalmi indexek javulása is” – jegyzet meg.

A TakarékBank elemzője szerint tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes üzem kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és a javuló külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.