BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németországban erősödik az euróellenes párt

Németországban a pártoknak lassanként új konkurenciával kell szembesülniük - írja hétfői számában a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

A választók továbbra is szimpatizálnak az újonnan alapított Euróellenes Párt iránt töretlen. Ez tűnik ki a Handelsblatt Online megbízásából végzett felmérésből.

A Handelsblatt szerint az új pártnak jó esélyei vannak arra, hogy az ősszel tartandó választásokon bekerül a Bundestagba. A Mafo piackutató intézet reprezentatív felmérése szerint az ezer megkérdezett polgár 19,2 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, el tudja-e képzelni, hogy erre a pártra szavazna a szövetségi parlamenti választásokon. (Az igennel szavazók 24,9 százaléka férfi volt, 14,8 százaléka pedig nő.)

A pártnak a legnagyobb választói potenciálja a 31-45 év közöttiek körében van, ebben a korcsoportban a szavazók 19,3 százaléka voksolna e pártra.

A választási programjában az Euróellenes Párt "az euró valutaterület rendezett feloszlatását" követeli. Ám a megkérdezettek e követelést kritikusan szemlélik. Mindenekelőtt az a szándék alig talál támogatóra, hogy Németország szálljon ki az euróból és térjen vissza a német márkához. A megkérdezetteknek 37 százaléka akar visszatérni a márkához, 6,3 százaléka azonban megtartaná az eurót.

Egy másik felmérés szerint, amelyet a Handelsblatt ismertetett, a YouGov közvélemény kutató intézet úgy találta, hogy a németeknek akár 27 százaléka el tudja képzelni, hogy az új pártot válassza. De csak 3 százalékuk voksolna rá teljes bizonyossággal, ha a parlament választásokat most vasárnap tartanák. 

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.