BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A brazil Azevedo lesz a WTO új főnöke - vesztett az USA-EU-jelölt

Hosszas versengés után a brazil Roberto Azevedónak sikerült megszereznie a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elnöki posztját.

Az Egyesült Államokkal szemben kritikus magartást tanúsító diplomatának ugyanis egyértelmű többséget sikerült szereznie a poszt elnyeréséhez a 159 tagú WTO-ban a versenytársával, a mexikói Herminio Blancóval szemben. Korábban hét további jelölt egymás után már kiesett.

Dilma Rousself brazil elnök a hírt "megelégedéssel" fogadta, de hozzátette: "Ez nem Brazília győzelme, nem is egy országcsoporté, hanem a Kereskedelmi Világszervezeté." A következő években a WTO feladata lesz, hogy új és kiegyensúlyozott ösztönzést adjon a világkereskedelemnek, hogy a világgazdaság a növekedés és a társadalmi igazságosság új szakaszába léphessen. Antonio Patriota brazil külügyminiszter pedig dicsérettel illette a WTO jövőbeli vezérigazgatójának a képességeit.

Azevedót többek között a BRICS államok (Brazília, Oroszország, India, Kína, Déál-Afrika), valamint a portugál nyelvű országok támogatták. Ám latin-amerika, ázsiai és afrikai államok is mellette sorakoztak fel. Az ellenjelöltet, Blanco volt mexikói kereskedelmi minisztert az Egyesült Államok és az EU támogatta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.