BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a tél: Németország fejvesztve pótolja az orosz gázt – még két LNG-terminált helyeznek üzembe

A német kormány az orosz gázszállításoktól való függőség felszámolása érdekében szorgalmazza LNG-terminálok építését.

Még két úszó LNG-importterminált helyez üzembe Németország a tél beállta előtt – jelentett az MTI vasárnap. A beruházást tényét a szövetségi üzemeltető társaság, a Deutsche Energy Terminal (DET) szóvivője közölte.

Lng,(liquified,Natural,Gas),Tanker,Anchored,In,Gas,Terminal,Gas
Jön a tél: Németország fejvesztve pótolja az orosz gázt – még két LNG-terminált helyeznek üzembe / Fotó: Shutterstock

A két úszó terminált a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására Alsó-Szászország partjainál, Stadéban és Wilhelmshavenben építi meg. A vállalat nem adott pontosabb tájékoztatást az üzembe helyezés várható időpontjáról. A szükséges munkálatok még folyamatban vannak mind Wilhelmshavenben, mind Stadéban.

Az ugyanakkor hozzátartozik az igazsághoz, hogy a létesítmények működésnek startját eredetileg az év első felére tervezték, de májusban beszállítói problémákra hivatkozva 2024 második felére tolták ki a határidőt. A wilhelmshaveni első – 2023 eleje óta egy meglévő vegyipari árukezelő létesítményben működő úszó – LNG-terminállal ellentétben a Jade második úszó terminálját egy szigeti mólónál helyezik majd üzembe fix szárazföldi kapcsolat nélkül. „A mólón a munkálatok teljes gőzzel haladnak” – mondta a DET szóvivője.

Stade ipari kikötőjébe az Energos Force terminálhajó már március közepén megérkezett és az üzembe helyezéshez szükséges utolsó munkálatok folynak rajta. Mindez azért rendkívül fontos, mert 

a német kormány az orosz gázszállításoktól való függőség felszámolása érdekében szorgalmazza LNG-terminálok építését az Északi- és a Balti-tengeren. 

Németországban jelenleg több úszó terminál is működik. Ezek

  • Wilhelmshavenben,
  • Brunsbüttelben
  • és Mukranban, Rügen szigetén találhatók.

A német vezetés hosszabb távon szárazföldi terminálokkal kívánják felváltani az úszó létesítményeket.

Nincs vége az európai gázválságnak, jövőre is szűkös lehet a kínálat

Ha kiesik a jelenleg Ukrajnán keresztül érkező földgáz, az gondokat jelenthet. A globális gázfelhasználás idén is és jövőre is rekordot dönthet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.