BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög a magyar gazdaság: Kilőtt az ipar

2013 áprilisában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 5,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatástól megtisztított ipari termelési index 2,9 százalékos emelkedést mutatott az időszakban.

A termelés az év első négy hónapjában 1,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában – írja a KSH.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index áprilisban 1,2 százalékkal nőtt.

Az ipari termelés növekedését vélhetően az ipari export húzta. A KSH másik jelentéséből az derült ki, hogy 2013 negyedik hónapjában az export euróban számított értéke 11,6, az importé 7,8 százalékkal nőtt a tavaly áprilisi értékekhez viszonyítva.

A friss makrogazdasági adatok alapján úgy tűnik, hogy a gazdaság növekedése a második negyedévben tovább folytatódhat. Az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a GDP 2012 negyedik negyedéhez képest.

A várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az ipari termelés áprilisban az egy évvel ezelőttihez képest, és a munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés szintén a várakozások felett emelkedett – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

„Az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal nőtt az ipari termelés, így már a negyedik egymás utáni hónapban bővülést mutatott az ipari termelés, ami kifejezetten bíztató arra nézve, hogy a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben tovább gyorsulhat” – vélekedett a közgazdász.

A KSH közlése szerint a járműgyártás érdemben járult hozzá az ipari termelés növekedéséhez, míg bázishatások miatt az elektronikai gyártás már kevésbé húzza vissza az ipari termelést.

A kilátásokra nézve Suppan Gergely szerint bíztató, hogy „bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak”.

Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg „idén az Audi győri üzemének év közepére tervezett elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt, és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett 3-3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása” – prognosztizálta a közgazdász.

„A belső kereslet már a második negyedévben élénkülést mutathat, amit a különösen erős áprilisi kiskereskedelmi adatok is alátámasztanak” – írta Suppan Gergely. A KSH előzetes adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 3,4 százalékkal növekedett áprilisban az előző év azonos időszakához képest.

Suppan szerint az ipari és a kiskereskedelmi adatok is arra utalnak, hogy a hazai GDP az első negyedévet követően is tovább gyorsulhat, amiben a mezőgazdaság is okozhat kellemes meglepetést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.