BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy lábon áll az ipar: csak a járműgyártás segít

Az ipari termelés júniusban 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A járműgyártás gyakorlatilag az egyetlen ágazat, amely kiegyensúlyozottabb teljesítményt mutat, és a növekedés irányába tudja tolni az ipart. Az új rendelések érdemben csökkentek a hónapban, mint az export, mind a belföldi rendelések tekintetében; ám az összes rendelésállomány éves alapon növekedett.

2013 júniusában az ipari termelés 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipar három legnagyobb súlyú alága közül csak a járműgyártásban regisztráltunk növekedést, ellenben a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek iránti kereslet visszaesése folytatódott – írja a KSH.

A munkanaphatástól megtisztított ipari index 1,7 százalékkal emelkedett. A termelés az év első hat hónapjában 1,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júniusban 1,2 százalékkal nőtt – jelentette a statisztikai hivatal.

Az ipari export az idei év első hat hónapjában 1,4 százalékkal emelkedett, míg júniusban 0,5 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele júniusban 9,6 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 5,8 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése a KSH szerint január–júniusban 4,1, júniusban 4,5 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai júniusban jelentősen, 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 júniusában a feldolgozóipar termelése 0,3 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 12,0 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.
2013 júniusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül mindössze háromban regisztráltunk termelésbővülést, a többi alágban 1,4 és 14,8 százalék közötti volumencsökkenést mértünk.

A jelentősebb súlyú alágakból az ipari termelés motorja, a feldolgozóipari termelés majdnem egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása 13,7 százalékkal nőtt. Júniusban a kivitel mellett az iparág hazai eladásai is emelkedtek az alkatrészek iránti megnövekedett kereslet miatt. Az előző havi kétszámjegyű visszaesés után júniusban csupán 4,8 százalékos csökkenést mértünk a második legnagyobb súlyú alágban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában.

A rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 9,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Az iparág 11 alágazatából 9-ben visszaesést regisztráltunk, a legnagyobb mértékben, 42,2 százalékkal a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás termelése csökkent. Az alacsony bázis is hozzájárult a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártásának kiugró, 23,4 százalékos emelkedéséhez; az alág fő hajtóereje továbbra is a műanyag-alapanyaggyártás. A többi, közepes súlyú alágban csökkenést mértünk: 7,4 százalékot a gép, gépi berendezés gyártásában, 6,1 százalékot a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék, valamint 3,8 százalékot a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 14,8 százalékkal a gyógyszergyártás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése következtében.

2013 júniusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,5 százalékkal csökkent. Az új exportrendelések 7,0 százalékkal visszaestek, míg az új belföldi rendelések 5,0 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 10,5 százalékkal haladta meg az előző év júniusát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.