BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az autógyártás húzza a magyar ipart

2013 júliusában az ipari termelés volumene 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővülésében – a munkanaphatáson túl – elsősorban az élelmiszeripar, a gép, gépi berendezések gyártása, valamint a járműgyártás eladásainak növekedése játszott szerepet – írja a KSH.

A munkanaphatástól megtisztított ipari index 2,5 százalékkal emelkedett. A termelés volumene az év első hét hónapjában 0,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index júliusban 0,3 százalékkal nőtt.

Az ipari export az év első hét hónapjában 2,2 százalékkal, míg júliusban 7,2 százalékkal emelkedett 2012 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele júliusban 14,3 százalékkal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban több mint egyheted súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene azonban 8,9 százalékkal visszaesett.

Az ipar belföldi értékesítése január–júliusban 3,4 százalékkal csökkent, júliusban 0,9 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai júliusban 0,9 százalékkal nagyobbak voltak, mint egy évvel korábban.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2013 júliusában a feldolgozóipar termelése 6,1 százalékkal emelkedett, ezzel szemben a csekély súlyú bányászaté 10,7 százalékkal visszaesett 2012 júliusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 9,2 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2013 júliusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben regisztráltunk termelésbővülést, a további három alágban 0,3 és 7,3 százalék közötti volumencsökkenést mértünk az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása 12,9 százalékkal emelkedett. A kivitel mellett – hasonlóan az előző hónaphoz – az iparág hazai eladásai is nőttek az alkatrészek iránti kereslet növekedésének köszönhetően. A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az alág fő hajtóereje a legnagyobb súlyú szakágazat, a 24,5 százalékos bővülést adó egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás volt. Júliusban – idén már másodszor – a feldolgozóipari rangsorban a harmadik helyre csúszott a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása: az alág kibocsátása 7,3 százalékkal esett vissza.

Az iparágon belül a meghatározó súlyú ágazatok mindegyikében termeléscsökkenés figyelhető meg. Akárcsak az előző hónapban, júliusban is kiugróan, 29 százalékkal nőtt a közepes súlyú vegyi anyag, termék gyártása, amely továbbra is a műanyag-alapanyaggyártás szakágazatnak köszönhető. Számottevő, 11,9 százalékos termelésbővülést regisztráltunk a gép, gépi berendezés gyártásában, elsősorban az alág több mint egyharmadát képviselő motor, turbina gyártása szakágazat kiemelkedő teljesítménye miatt. Az alacsony bázis sem segített a gyógyszergyártásnak: termelése 0,8 százalék maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése miatt.

2013 júliusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 5,9 százalékkal emelkedett. Az új exportrendelések 4,2 százalékkal, az új belföldi rendelések 17,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 9,1 százalékkal haladta meg az előző év júliusit.

2013 első hét hónapjában – 2012 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,0 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

2013. január–júliusban Magyarország területi egységei közül az ipari termelés két régióban – Dél- Alföldön (25,1 százalék) és Észak-Magyarországon (4,7 százalék) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 0,3 és 5,0 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltunk.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.