BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre a katától 78 milliárdot, a kivától 45,4-et vár a büdzsé

Nem tervezik a kisadózók tételes adójának (kata) és a kisvállalati adónak (kiva) a megszűntetését, mivel hatékony eszköznek tartja a kormányzat a kis- és közepes vállalkozások működési feltételeinek javítására – közölte a parlament honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Cséfalvay Zoltán Mesterházy Attila és Tóth Csaba kérdésére válaszolt, akik a kata és a kiva jövőjét firtatták. Az MSZP-s képviselők arra emlékeztettek, hogy 2012. decemberében a kormányzat félmillió vállalkozással számolt az új adónemekkel kapcsolatban, de ettől a számtól lényegesen kevesebben választották az lehetőségeket.

Cséfalvay szerint a katát választó vállalkozások száma folyamatosan nő, közel 72 ezren éltek ezzel a lehetőséggel kilenc hónap alatt. A kivát pedig mintegy 7500 vállalkozás alkalmazza, ahol közel 40 ezer embert foglalkoztatnak. Cséfalvay szerint a kata a legkisebb önfoglalkoztató vállalkozások számára, míg a kiva a munkaigényes vállalkozási tevékenységet folytató kisvállalatoknak jelent komoly könnyebbséget adminisztratív és adóterhelési szempontból egyaránt.

Azt viszont elismerte (hasonlóan a jövő évi büdzsé tervezetéhez), hogy ezeken a jogcímeken befolyó költségvetési bevétel elmaradt a tervezettől. A katától ugyanis 74,3 milliárdot vártak el, míg a kivától 130,2 milliárdot. Cséfalvay szerit ez nem jelenti azt, hogy az adóbevételek abszolút mértékben is csökkennek, amit mindenképpen más adóból befolyó bevételből kellene pótolni, mivel a vállalkozások mindenképpen adót fizetnek.

A jövő évi költségvetés tervezetében azt írják, hogy elvárásaik szerint 2014 januárjától kisadózók száma 150 ezer főre bővül. Ez alapján a kata adóbevétele 78 milliárd forint lehet 2014-ben. A kivával kapcsolatban már nem írnak arról, hogy mennyien választhatják ezt az adónemet, de 45,4 milliárd forintot vár el a büdzsé előirányzatként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.