BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb a lakáshitel a jó múltú adósoknak - Magyarország az utolsó helyen

Közép-Európa két részre szakadt hitelezési szempontból, egyes tagállamokban a válság óta felfutott a háztartási hitelezés, máshol pedig visszaesett – mondta Bába Ágnes, a K&H Bank vezérigazgató-helyettese a társaság sajtótájékoztatóján.

Magyarország nemzetközi összehasonlításban a legutolsó helyen áll, a lakossági hitelállomány árfolyam a szűrt adatok alapján a 2008-as szint 80 százalékát sem éri el. A lakáshitelek árazása ugyanakkor egyre kedvezőbb, bár az árazást befolyásoló tényezők más országokban kedvezőbbek.

Magyarországon a többi régiós tagállamhoz képest kirívóan magas a nem teljesítő hitelek aránya, és a bankok is kevesebb információhoz juthatnak hozzá egy adósról, mint a környező államokban. A hazai lakáshitelezési piacon tavaly következett be a fordulat, szerény növekedés indult meg. A halasztott kereslet miatt pedig arra lehet számítani, hogy a következő pár évben ezer milliárd forintnyi hiteligény jelenik meg a piacon.

A bank a jó adósmúltú ügyfelekben is lát növekedési lehetőséget. Magyarországon jelenleg az újonnan folyósított jelzáloghitelekből mindössze 10 százalékot tesznek ki a hitelkiváltások, más országokban ez az arány jóval magasabb. Szlovákiában a lakáshitelek 45, Csehországban 33 százaléka hitelkiváltás. A K&H szerint Magyarországon is ki lehetne váltani mintegy 67 ezer hitelt 400 milliárd forint értékben, ezek piaci kamatozású, lakáscélú, problémamentes forint- és devizahitelek, amelyeknél a hitel/fedezet aránya 80 százalék alatt van. A K&H-nál hitelt kiváltó ügyfelek 20-40 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést értek el az ügylettel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.