BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A csőd szélén áll Ukrajna?

Ukrajna devizaadósságának lehetséges átütemezéséről folytat előzetes megbeszéléseket hitelezőivel - mondta el egy nemzetközi intézet szakértője azután, hogy ukrán illetékesekkel tárgyalt.

Lubomir Mitov, a Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) elemzője ugyanakkor hangsúlyozta: túl korai lenne arról beszélni, hogy át kell ütemezni az ukrán adósságot. Ukrán illetékesek azonban máris jelezték, hogy semmiképpen sem akarják a pénzügyi szakkifejezéssel élve "hajvágás" (haircut) módszert alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a kötvények nominális értékének egy részét egyszerűen leírják.

A nemrég Kijevben járt Lubomir Mitov azt mondta, hogy az ukrán gazdaság mély recesszióban van, a hazai össztermék (GDP) 8-10 százalékkal zsugorodhat. Szerinte a közfinanszírozás helyzete azonban nem lesz olyan rossz legalább a jövő évig, hogy át kelljen ütemezni az államadósság visszafizetését. Azután pedig, ha Kijev ismét képes lesz friss pénzekhez jutni a nemzetközi piacokon, akkor azért nem kell majd adósságot átütemezni.

Lubomir Mitov rámutatott arra, hogy még messze nincs semmi eldöntve, tárgyalások ugyan vannak, de ezeket inkább előzetes egyeztetésként lehet értelmezni - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.