BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem tizedével több sertést vágtak tavaly

Növekedett a legtöbb faj esetében a levágott állatok száma, és élő- valamint vágósúlya tavaly az év első kilenc hónapjában. Több élősertést vágtak le tavaly január és szeptember között, mint a megelőző év azonos időszakában, 2014 első kilenc hónapjában 8,5 százalékkal több hízót öltek le Magyarországon – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet Statisztikai Osztálya által összeállított számokból. Tavaly január és szeptember között a levágott sertések száma meghaladta a 2 millió 978 ezret, ez csaknem 334 ezer tonnás élősúlynak, és 270 ezer tonnás vágósúlynak felel meg. Mindez azt jelenti, hogy nem csupán a levágott állatok száma nőtt, hanem azok összsúlya is, mégpedig a darabszámot meghaladó mértékben. Az élősúly 9,4, míg a vágósúly 9,8 százalékkal nőtt 2013 hasonló időszakához képest.

Eltérő mértékben, de más haszonállatok vágása is bővült tavaly az egy évvel korábbihoz képest. 2014 első kilenc hónapjában 5,5 százalékkal több csirkét, 1,3 százalékkal több libát és 17,6 százalékkal több kacsát vágtak, mint 2013 hasonló időszakában. A levágott kacsák élősúlynövekedése a legkiemelkedőbb a baromfik között, meghaladja a 19 százalékot.

Csökkenés következett be ugyanakkor a levágott pulykák számában, igaz csupán 0,3 százalékos volt a zsugorodás. Ez azzal magyarázható, hogy elérte a mélypontot a hazai pulykaágazat azt követően, hogy a Sága korábban bejelentette: megszünteti a magyarországi vágást, és a jövőben kizárólag a feldolgozásra koncentrál. Ágazati szereplők szerint ezzel a hazai pulykavágás lassan ismét növekedésnek indulhat.

Nem illeszkedik a trendbe a marhavágás sem. Bár szarvasmarhából is 1,4 százalékkal többet, csaknem 68 ezret vágtak le tavaly szeptemberig, ezek súlya elmarad az egy évvel korábbitól. Élősúlyuk 1,1, vágósúlyuk pedig 0,9 százalékkal múlta alul a 2013-ban mért értékeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.