BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áprilisban csökkentek az euróövezet beszerzésimenedzser-indexei

A várt növekedés helyett csökkentek és a gazdasági teljesítmény növekedési ütemének lassulására utalnak az euróövezet áprilisi előzetes BMI mutatói - közölte ma a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Az előzetes adatok alapján az euróövezeti feldolgozóipar áprilisi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,9 pontra, két hónapja a legalacsonyabb értékre csökkent a márciusi 52,2 pontról. Elemzők kis emelkedést, 52,6 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI előzetes áprilisi értéke 53,7 pontra, két havi mélypontra csökkent a márciusi 54,2 pontról. Elemzők kissé magasabb értéket, 54,5 pontot vártak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI áprilisi előzetes értéke az euróövezetre 53,5 pont lett, két hónapja a legalacsonyabb érték. Márciusban 54,0 pont volt az összetett BMI. Áprilisra pedig ennél magasabb, 54,4 pontot jeleztek előre elemzők. A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Tekintettel arra, hogy a piac az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi monetáris enyhítésének függvényében a gazdasági aktivitás élénkülésére számított, az indexek csökkenése nagy csalódásnak számít - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Korai lenne azonban pálcát törni a monetáris politika hatékonysága és a növekedési kilátások felett - tette hozzá.
Az összetett index csökkent ugyan a márciusi több havi csúcshoz képest, de még így is az első negyedévi átlag felett van, ami arra utal, hogy az euróövezet az első negyedévben 0,4 százalékos negyedéves GDP-növekedést érhetett el.

A felmérés szerint emellett a növekedés Franciaországon és Németországon kívül 2007 augusztusa óta a legmagasabb ütemet érte el, ami arra utal, hogy az EKB ösztönző műveletei elsősorban a "periférián" éreztetik hatásukat - mutatott rá Chris Williamson. A mutatók áprilisi csökkenése valójában egyértelműen a német, de különösen a francia feldolgozóipari növekedés ütemének lassulására vezethető vissza - tette hozzá.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.