BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

S&P: komoly kockázatokkal járna a Brexit

Komoly kockázatokat jelentene a brit gazdaság növekedési kilátásaira és különösen a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorra a Brexit, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból - áll a Standard & Poor's kedden Londonban ismertetett átfogó tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő - amely a minap negatívra rontotta Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását a Brexit kockázataira hivatkozva - a keddi elemzésben kiemelte, hogy a brit pénzügyi szolgáltatási ágazatba irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek csaknem a fele az EU-ból érkezik, és ez a beáramlás valószínűleg visszaesne, ha Nagy-Britannia kilépne az unióból.

Az S&P adatai szerint a brit pénzügyi szektorban 1,4 millióan dolgoznak, az ágazat adja a személyi jövedelemadókból és társadalombiztosítási hozzájárulásokból eredő brit költségvetési bevétel 12 százalékát, emellett a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát meghaladó exporttal járul hozzá az éves brit nettó exportbevételhez.

A brit pénzügyi szolgáltató szektor összesített eszközállománya az 1960-as években nem érte el az éves brit GDP-értéket, mára viszont 4,5-szeresen meghaladja, és ennek a növekedésnek a zöme azután következett be, hogy Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az akkori Európai Gazdasági Közösséghez.

A brit gazdaság egészében is hasonlóan exponenciális pályát követett a tőkebeáramlás-növekmény. A brit gazdaságba eddig érkezett nominális külföldi működőtőke-állomány 1600 milliárd dollár - a brit hazai össztermék (GDP) 57 százaléka -, ami a világon a harmadik legmagasabb nominális érték. A brit gazdaság közvetlen külső tőkebefektetési állománya a teljes globális érték 6,3 százaléka, vagyis jóval meghaladja a brit gazdaság 4 százalékos súlyát a világgazdaság egészén belül - hangsúlyozza a Standard & Poor''s.

A ház kiemeli azt is, hogy a brit gazdaságban befektetett teljes működőtőke-érték 30 százaléka a pénzügyi szolgáltatási szektorba vagy az ahhoz kötődő ágazatokba érkezik, és ez a befektetési hányad eléri a brit GDP-érték 17 százalékát. A Standard & Poor''s elemzői szerint az esetleges Brexit ezt a beáramlást - és ezzel együtt a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának rendkívüli sikerességét - tenné kockára.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy London a pénzügyi szolgáltatási piacok első számú globális központja, és az EU-n kívüli székhelyű bankcsoportok is rendszerint Londonból irányítják az Európai Unióban folytatott tevékenységüket.

A külföldi bankérdekeltségek egymást is vonzzák Londonba; a legtöbb külföldi bank azért települ a Citybe, mert más globális pénzügyi szolgáltató cégek is ott vannak - áll az S&P elemzésében.

A ház szerint azonban az esetleges Brexit után az európai pénzügyi szektor infrastruktúrájának "tömegközéppontja" jó eséllyel áttolódna Frankfurtba, Párizsba vagy Dublinba, és ezt a folyamatot valószínűleg gyorsítaná a szabad munkaerőmozgás korlátozása.

David Cameron brit miniszterelnök két éve jelentette be, hogy Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tárgyalások középpontjában a brit kormány szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A brit Konzervatív Párt - amely 2010 után az EU-párti Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzott - a májusi parlamenti választásokat váratlan fölénnyel megnyerte, és az új, immár egypárti többségi konzervatív brit kormány már be is nyújtotta az EU-referendumról szóló törvénytervezetet az alsóházban.

A Standard & Poor''s a népszavazásból a gazdaságpolitikai döntéshozatalra háruló potenciális kockázatokra hivatkozva rontotta tíz napja leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" hosszú és rövid távú szuverén adósbesorolásának kilátását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.