BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőzsdék alig reagáltak a lesújtó kínai adatokra

Éves összevetésben 9,7 százalékkal csökkent Kína külkereskedelmi forgalmának értéke.

Jelentősen, éves összevetésben 9,7 százalékkal csökkent Kína külkereskedelmi forgalmának jüanban számolt értéke augusztusban. Az előző hónapban 8,8 százalék volt a visszaesés mértéke. A kínai vámszolgálat adatai szerint jüanban számolva az export 6,1 százalékkal, az import pedig 14,3 százalékkal zsugorodott, a külkereskedelmi mérleg többlete 20,1 százalékkal, 368 milliárd jüanra emelkedett augusztusban. Dollárban 5,5 százalékkal csökkent a kivitel, ami kedvezőbb az elemzők által várt 6 százalékos szintnél, javulást mutat ugyanakkor a júliusban mért 8,3 százalékos visszaeséshez képest is. A prognosztizáltnál jóval nagyobbat esett ugyanakkor a behozatal: dollárban 13,8 százalékos volt a visszaesés – az elemzői konszenzus 8,2, a júliusi csökkenés 8,1 százalék volt –, amit csak részben magyaráz a nyersanyagárak esése, jelzi azonban a csökkenő kínai keresletet is. Az év első nyolc hónapjában éves szinten 7,7 százalékkal esett vissza a külkereskedelmi forgalom jüanban.

A világ második gazdasága egyben a legfontosabb exportőr, ahol a pekingi vezetés egyelőre kis sikerrel igyekszik a hazai fogyasztás erősítésével ellensúlyozni a külső kereslet csökkenésének negatív hatásait. Az adatok tehát megerősítik a lassulással kapcsolatos félelmeket, amelyeket erősített a nyári tőzsdepánik és az, hogy Peking nem tudott megfelelő választ adni a piaci zuhanásra. Jóllehet Li Ko-csiang kormányfő jelezte, a közeljövőben nem is terveznek újabb lépéseket a piac stabilizálásának érdekében, elemzők ezt nem zárják ki, ahogy azt sem, hogy a növekedés valódi értéke a közölt, hét százalék körüli értéknél is alacsonyabb.

Ehhez képest a tőzsdék alig reagáltak a tegnap közölt külkereskedelmi adatokra. A Bloomberg emlékeztet: a piaci mozgásokat jelenleg sokkal inkább az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jövő heti ülése előtti várakozások határozzák meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.