BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A menekülthelyzet segíthet a magyar költségvetésen

Nem kell a migrációval kapcsolatos kiadásokat beszámítani a költségvetési folyamatok értékelésénél, ha azok jelentősen befolyásolják az államháztartás egyenlegét, de nem veszélyeztetik a költségvetés középtávú fenntarthatóságát - állítják az EU pénzügyminiszterei.

Nem kell a migrációval kapcsolatos kiadásokat beszámítani a költségvetési folyamatok értékelésénél, ha azok jelentősen befolyásolják az államháztartás egyenlegét, de nem veszélyeztetik a költségvetés középtávú fenntarthatóságát - így értelmezik a Stabilitási és Növekedési Egyezmény szabályait az unió pénzügyminiszterei. Az NGM azt közölte: a pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin ülését megelőző munkareggelin osztrák és olasz kezdeményezésre, magyar támogatással vizsgálták a kérdést.

A miniszterek szerint a megállapítás azokra az országokra vonatkozik, amelyek nem állnak túlzottdeficit-eljárás alatt, vagyis Magyarország is a kedvezményezettek között van. A miniszterek úgy döntöttek, hogy ezekben az országokban megengedhető lesz az ideiglenes eltérés a középtávú költségvetési cél elérését biztosító kiigazító pályától vagy a céltól, ha a kiadásnövekedések oka olyan váratlan esemény, amelyre a kormánynak nincs ráhatása.

Varga Mihály az MTI-nek úgy nyilatkozott minderről: "Balekok ne legyünk. Ha van ilyen lehetőség, akkor nekünk is jelentkeznünk kell, és meg kell próbálni elszámoltatni a költségeinket."

A miniszterek értékelték az Európai Bizottság őszi gazdasági jelentését is - közölte az NGM. A Bizottság 2,9 százalékos gazdasági növekedésre számít 2015-ben Magyarországon, ez a májusban várt 2,8 százaléknál is jobb eredmény. Az Európai Bizottság szerint idén 2,3, jövőre 2,1 százalék lesz a GDP-hez mért hiány, májusban még 2,5 százalékot vártak 2015-re.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.