BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adókedvezménnyel segítik az olimpiai pályázatot

Ma tárgyal a parlament a társasági adókedvezmények szélesítéséről: a jövőben a budapesti olimpia támogatásáért is járhat előny.

Ma tárgyalja az Országgyűlés azt a módosító indítványt, amely a társasági adó rendszerébe bevezetne egy új kedvezményt azon vállalkozások számára, amelyek támogatnák a Magyarország olimpiai pályázatát készítő társaságot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatával a társasági adóról és osztalékadóról (tao) szóló törvényt, illetve a sporttörvényt is módosítanák ennek érdekében. Ezzel az olimpia támogatása ugyanazt az adóelőnyt adja majd, mint az előadó-művészeti szervezetek, filmalkotások, látványcsapatsportok támogatása.

Az indítvány szerint az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős társaság, a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság közös tulajdonában lévő nonprofit cég által kiállított támogatási igazolások 2015-re és 2016-ra együttesen számított értéke nem haladhatja meg a 19 milliárd forintot. Az adókedvezmény támogatási igazolás alapján vehető igénybe, melynek kiállítására a támogatást befogadó szervezet, az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős társaság jogosult. Az olimpiával kapcsolatban más, a költségvetést érintő intézkedések is történtek a napokban. A 2016-os általános tartalékból 3,3 milliárd forintot különített el a kormány a 2024-es olimpia előkészítésére.

Egy korábbi kerekasztal beszélgetésen Siklós Erik, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing- és kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy két év alatt 10-15 milliárd forintba kerülhet a budapesti olimpiai pályázat elkészítése, a rendezési költséget 600 milliárd forint körüli értékre tette. Az olimpiához kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmány szerint a szükséges költségvetési befektetés a játékok megrendezéséhez kapcsolódóan nettó 774 milliárd forint lehet.

Kérdés, hogy a taokedvezmények rendszerében mennyire tud majd érvényesülni az olimpia támogatása. Jelenleg egyértelműen a focinak adják a legszívesebben a pénzt a vállalkozások. Négy év alatt, a 200 milliárd forintnyi adótámogatásból 75 milliárd forintot kapott a labdarúgás, amin 1100 futballegyesület osztozott. A Transparency International (TI) Magyarország tavaly év végén nyilvánosságra hozott jelentése szerint a tao rendszere átláthatatlan, a sportszervezetek csupán összesített adatszolgáltatásokra vannak kötlezve. A korrupcióellenes szervezet ajánlása, hogy legyen nyilvános a támogatók kiléte, a támogatás menete, és hogy a sportszövetségek, valamint az állami intézmények tegyék világossá, milyen szakmai okokra hivatkozva döntöttek a támogatási keretek megállapításánál és a stadionok építésénél.

Hatásvizsgálatot kér Magyarország

Magyarország további hatásvizsgálatokat szorgalmaz az Európai Bizottság adóelkerülési elleni javaslatcsomagja kapcsán, amelyet az uniós pénzügyminiszterek tanácsának legutóbbi ülésén tárgyaltak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a javaslatok általános céljával – az adókikerülés elleni küzdelem – Magyarország is egyetért, a részletek tekintetében azonban óvatosságra int. A kormány szerint fontos az egészséges európai szintű adóverseny fenntartása, de tekintettel kell lenni a tagállamok kétoldalú adóegyezményeinek gyakorlatára és meglévő kötelezettségeire.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.