BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az azeri elnök nem írta alá a deviza átutalások megadóztatását

Az azeri elnök nem írta alá és visszaküldte a parlamentnek azt a törvénytervezetet, amely megadóztatta volna a külföldre történő átutalásokat.

A parlament által előzőleg már jóváhagyott adó mértéke jelentős, az átutalt összeg húsz százaléka.

Az azeri államfő "számos cég és magánszemély kérésére" utasította el a törvénytervezet aláírását.

Az azeri gazdaság komolyan megszenvedte a kőolaj áresését, a nemzeti fizetőeszköz, a manat az elmúlt 12 hónapban csaknem 50 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Az olaj- és gázkivitel teszi ki az azeri export 95 százalékát, és az állami bevételek 75 százalékát.

Az azeri jegybank komoly pénzeket költött különösen az utóbbi hónapokban a manat árfolyamgyengülésének lassítására. Napokban közölt adat szerint a jegybank devizatartaléka 4,398 milliárd dollár volt február elsején, 65 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A gazdasági gondokat tetézi, hogy fokozatosan nőnek a fogyasztói árak. Az azeri statisztikai hivatal szerdán közölte, hogy januárban az infláció 5,8 százalék volt decemberhez képest, amikor 4,4 százalékos drágulást regisztráltak. Egy éve januárban 0,2 százalék volt a havi szintű infláció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.