BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábia leszokna az olajról

Globális beruházási hatalommá alakítaná át Szaúd-Arábiát az a terv, amelyet a királyság gazdasági arcává váló Mohammed bin Szalman koronaherceg ismertetett. A Vízió 2030 címen futó program keretében az ország állami beruházási alapjának vagyonát a mai 600 milliárd riálról (160 milliárd dollár) szűk másfél évtized alatt 7 ezer milliárd riálra (2 ezer milliárd dollár) emelik, részben az állami olajcég, a Saudi Aramco tőzsdére vitele révén. Szalman várakozásai szerint a világ legnagyobb olajcégének számító Aramcót több mint 2 ezer milliárd dollárra értékelik a tőzsdei kibocsátás során, amelynek révén kevesebb mint 5 százalékát lehet majd megszerezni.
A terv célja az, hogy csökkentsék a világ legnagyobb kőolajexportőré­nek számító ország függőségét az olajáraktól – hangsúlyozta a herceg –, de alapvető szociális változásokat is megcéloztak. Ilyen például az, hogy ösztönöznék a nők foglalkoztatását – arról azért egyelőre nem lehet szó, hogy jogosítványt szerezhessenek –, emellett javítanák az ott dolgozó külföldiek helyzetét. Öt éven belül létrehoznák a zöldkártyarendszert: aki azt megszerzi, az hosszú távra is letelepedhet és dolgozhat a királyságban.

A Vízió 2030 menetrendje szerint 2020-ra a nem az olajágazathoz kötődő bevételeknek el kell érniük a 600 milliárd riált, tíz évre rá pedig az ezermilliárdot; tavaly ezek összege 163,5 milliárd riál volt, és a terv nem sok részlettel szolgál arra nézve, miként akarják elérni az emelkedést. A beruházási alap természetesen segíthet ebben, de azt nem tudni, milyen célpontok jöhetnek szóba.

Az olajárak összeomlását megszenvedő Szaúd-Arábia költségvetési hiánya tavaly 367 milliárd riált tett ki (ez a GDP 15 százaléka), a pénzügyminisztérium által decemberben ismertetett büdzsé szerint idén 326 milliárdra akarják csökkenteni. Ez évtől kezdve fokozatosan mérséklik az üzemanyagok árához, az energia és a vízszolgáltatás díjához adott állami támogatásokat, és kilátásba helyezték az általános forgalmi adó bevezetését is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.