BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB-ra figyel a piac

A héten kamatdöntő ülést tart az Európai Központi Bank, de fontos adatok jönnek az Egyesült Államokból is.

Noha március 10-én az Európai Központi Bank a vártnál bátrabb lépéseket tett az euróövezet gazdasága élénkítésének irányába (a betéti kamat 10 bázispont helyett 20 bázisponttal csökkent, az eszközvásárlási program keretösszegét növelték, hatókörét szélesítették, újabb célzott likviditási hiteltendereket hirdettek), Mario Draghi elnök szavai elvették a meglepetés élét, és a korábban elindult euróerősödés nem tört meg.

Április közepén aztán nem kaptunk érdemi jelzést az EKB-tól, és várhatóan így lesz ez a soron következő ülés alkalmával is – véli Dunai Gábor, az OTP Bank közgazdásza. A visszafogottság annak is köszönhető, hogy a központi bankon március közepe óta érezhetően enyhült a nyomás: az eurózóna bizalmi indexei az év eleji mélypontokról felfelé indultak, az első negyedéves GDP a vártnál kedvezőbb lett, emellett a Brexit-népszavazás és az esetleges júniusi Fed-kamatemelés elvonják a figyelmet az EKB-ról. Ugyanakkor a brit népszavazás múltával ismét előtérbe kerülhet az 1 százalék alatti maginfláció és a várhatóan lassuló gazdasági növekedés kérdése az eurózónában, illetve az, hogy az EKB-nak milyen eszközei maradnak ebben a helyzetben.

A Fed júniusi kamatdöntése előtt utoljára ezen a héten kaphatunk képet az amerikai munkaerőpiac állapotáról – hívja fel a figyelmet Módos Dániel. Mivel az amerikai kamatpálya adatfüggő, ezért a mostani makroszám különös fontossággal bírhat, még akkor is, ha a Fed nyíltpiaci bizottságának több tagja már utalást tett rá, hogy júniusban elképzelhető egy kamatemelés. „Az előző havi foglalkoztatottságbővülés érdemben elmaradt a várakozásoktól, ami ugyan meglepetést okozott, az azonban várható volt, hogy egyensúlyi munkanélküliségi ráta mellett nem tartható fent ekkora létszámnövekedés a munkaerőpiacon” – hangsúlyozta az elemző.

A várakozások szerint a mostani adat az előző havihoz hasonlóan fog alakulni a májusi Verizon-sztrájk negatív hatásának kiszűrése után. Összességében nem várható olyan adat, amely lényegesen megváltoztathatná a munkapiacról alkotott képet, ennek ellenére fontos az óvatosság. A kamatemelést korábban a kínai gazdasággal kapcsolatos félelmek miatt halasztották el többször is, így a június 23-i Brexit-szavazás is egy ilyen faktor lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.