BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét éve nem volt ilyen alacsony az EU munkanélkülisége

Újra csökken az európai munkanélküliség, ennél jobb adatot 2009 tavasza óta nem mértek. A magyar adat az ötödik legalacsonyann az unióban.

Tovább csökkent a munkanélküliség az EU-ban: az Eurostat friss adatai szerint a mutató 8,7 százalékosra esett - egy éve ilyenkor még 9,6 százalékos volt. Ennél kevesebben utoljára 2009 áprilisában voltak munka nélkül Európában.

Javult a helyzet az eurózónában is: az eurót használó 19 tagállamban 10,2 százalékos a munkanélküliség (egy évvel ezelőtt még 11,0 százalékos volt). Az eurózónában ennél jobb adatot utoljára 2011 augusztusában mértek.

A magyar 5,6 százalékos adat (igaz, az Eurostat nálunk még csak a márciusi mutatóval tudott számolni) az ötödik legalacsonyabb az EU-ban. A legjobb Csehországban a helyzet, ott 4,1 százalékos a munkanélküliség, míg Németországban 4,2, Máltán pedig 4,3 százalékos a mutató. A legrosszabb adatokat Görögországban (24,2), Spanyolországban (20,1), illetve Horvátországban (14,6) mérték.

A fiatalok munkanélkülisége 18,8 százalékos - az elmúlt évek után már az is pozitív fejleménynek számít, hogy legalább a 20 százalék alá került az érték. A korábbiakkal ellentétben már nem csak a németeknél egyszámjegyű a 25 éven alattiak munkanélküliségi rájáta, a 7,0 százalékos német adaton kívül a máltai (8,9) és a cseh (9,5) fiatalok helyzete jobb, mint a többi európaié. A legdurvább Görögországban a fiatalok munkanélkülisége, ott a 25 éven alattuak 51,4 százaléka nem tud dolgozni, míg Spanyolországban 45,0, Horvátországban pedig 38,9 százalékos ez a mutató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.