BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiterítette az USA a szaúdiak kártyáját

Szaúd-Arábia nemzetközi tartalékainak csak mintegy ötöde áll az USA államkötvényeiből – derül ki az amerikai pénzügyminisztérium most közzétett adataiból, amelyeket a Bloomberg ismertetett. A királyság 587 milliárd dollárnyi tartalékából márciusban 116,8 milliárd dollár jutott az USA kötvényeire, ez bő 34 milliárddal több a két évvel korábbinál, noha az olajáresés következményei miatt tavaly 16 százalékkal leapasztották. A szaúdiaknál levő mennyiség így is eltörpül Kína 1200 milliárd vagy Japán 1100 milliárd dolláros készlete mellett (az USA-kötvények teljes állománya 13 400 milliárd dollár körül van).

A négy évtized után először nyilvánosságra hozott adat azután vált érdekessé, hogy a királyság illetékesei áprilisban figyelmeztettek: piacra dobhatják a szaúdi kézben levő, összesen 750 milliárd dollár értékű amerikai eszközt, ha a washingtoni törvényhozás elfogadja azt a jogszabályt, amelynek alapján a királyságot felelősségre vonhatják a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt. A most ismertetett összeg ehhez képest alacsonynak tűnik, ráadásul a jegybanki tartalékoknak nagyjából a kétharmada szokott dollárban lenni. Igaz, sok ország tartja másutt az amerikai kötvényeit – mutatnak rá elemzők –, úgy, hogy azt ott is tartják nyilván: Belgiumban például 143 milliárd dollárnyi ilyen papírt őriztek februárban, de ezek egy része a kínai jegybank ottani őrzési számláján volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.