BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brexit: Elbizonytalanodtak a kilépéspártiak

A válság kirobbanása óta nem erősödött akkorát az angol font, mint ma. A deviza annak hatására állt talpra, hogy ismét a maradáspártiak vezetnek a csütörtöki Brexit-népszavazás előtt.

A világgazdasági válság kirobbanása, vagyis 2008 óta nem látott erősödést mutatott az angol font ma, miután a közvélemény-kutatások most azt mutatják, hogy a csütörtöki népszavazáson mégis a maradáspártiak nyerhetnek, igaz, csak nagyon szerény többséggel  – derült ki a Bloomberg beszámolójából. A YouGov Plc. hétvégén közzétett felmérése szerint most 44–43-ra vezetnek a maradást támogatók. Az elmúlt hetekben felerősödött a félelem, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, miután a kilépésre voksolók győzelmét jelezték előre a közvélemény-kutatások.

A napokban azonban egyre több olyan tanulmány jelent meg, miszerint az Egyesült Királyság súlyos gazdasági válságba kerülne, ha kilépnének, és George Osborne pénzügyminiszter adóemelést is kilátásba helyezett. A maradáspártiak erősödését nem csak ez befolyásolta. Robert Rennie, a Westpac Banking Corp. vezető stratégája szerint Jo Cox brit munkáspárti képviselő tragikus halála is az EU-tagságot támogatók népszerűségét fokozta, ami javította a piaci hangulatot is. A font két százalékot erősödött a dollárral szemben, miközben a biztonságos menedéknek tekintett devizák gyengültek. A kockázatvállalási hajlandóság élénkülése azt jelenti, hogy a piac egyre kevésbé hisz a Brexitben.

Jo Coxot múlt csütörtökön ölték meg saját választókerületében, a merénylet miatt a brit politikai pártoka hétvégére felfüggesztették a kampányt. A képviselő az EU-tagság fenntartását pártoló csoport egyik legaktívabb tagja volt, s kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is. Elemzők szerint a Coxot ért támadás szimbólumává vált annak a bizonytalanságnak, amelyet a kilépés jelentene az Egyesült Királyság számára.

A fogadóirodák már csak 30 százalékos valószínűséggel árazzák a brit kilépést, pedig június 15-én még 40 százalékot mértek. Éppen ezért most úgy tűnik, hogy nagy meglepetést okozna a piacon, ha a kilépéspártiak kerekednének felül, ez olyan ingadozást hozna az árfolyamokban, amelyet hosszú ideje nem láttunk. Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdász arra figyelmeztetett, hogy nem csak rövid távú negatív hatásokkal kell szembenézni a kilépés esetén. Szerinte hosszú távon is kedvezőtlen lenne a Brexit, mert egy hatvan éve kezdődött folyamat visszafordítása nem csak átmenetileg hat a gazdaságra. Úgy véli, London elveszíthetné Európa pénzügyi központjának szerepét.

Orbán Viktor a maradás mellett

A magyar kormány Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzése mellett érvelő egész oldalas hirdetést jelentetett meg hétfőn a brit sajtóban. „A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként” – üzeni a brit polgároknak a Daily Mailben az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent hirdetés. A Reuters erről szóló beszámolójában arról írt, hogy Európai egyik leginkább euroszkeptikus miniszterelnöke állt a brit benn maradás mellé. A hírügynökség megjegyzi, hogy a magyar kabinet többször is összetűzésbe került az európai hatóságokkal unortodox gazdaságpolitikája miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.