BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengülhet a forint, ha kilépnek a britek

Nem tenne jót a forintnak és a magyar állampapíroknak, ha az Egyesült Királyság kilépne az EU-ból, de összeomlástól nem tartanak az elemzők.

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, ami elsősorban a brit gazdaságra mérne pusztító hatást, de a feltörekvő devizák is gyengülnének szerte a világban, és a kilépés a kockázatosabbnak tekintett állampapírok eladásával járna. Magyarországnak mégsem kell annyira félnie a Brexittől a lapunk által megkérdezett szakértők szerint

„Kockázatkerülés dominálhat a piacon, ha megvalósul a Brexit, ez azonban várhatóan csak erősen tompított hatással járhat a forintra és a magyar állampapírokra” – mondta a Világgazdaságnak Forián-Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója ezt azzal magyarázta, hogy Magyarország az elmúlt években a kevésbé sérülékeny piacok kategóriába került. „Ugyan biztonságos menedékké még nem váltunk a befektetők számára, de a hazai kötvények és a forint az intenzív külső zaj közepette relatív stabil képet mutat. A kötvénypiac példáját tekintve két, egymással ellentétes hatás eredőjét látjuk: baj esetén a magyar kötvények megmaradt kockázatossága miatt a hozamok emelkednének, ugyanakkor a fejlett piacokon várható hozamcsökkenés nagyban tudja tompítani a negatív hatásokat” – vélekedett Forián-Szabó.

A forint is egyfajta „köztes állapotba” került, ahol a kockázatkerülő és a kockázatvállaló attitűd szempontjai részben kiolthatják egymást. Forián-Szabó kiemelte, hogy a forint az utóbbi napokban sem reagált érzékenyen azokra a hírekre, hogy növekszik a Brexit-pártiak tábora. Ennél kissé rosszabbnak látja a helyzetet Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza. Úgy véli, a kilépés jelentősebb mozgásokat hozhat a piacokon, a forint árfolyama a mostani 312-es szintről 318-ig kúszhat fel az euróval szemben. És ha ez a kurzus is elesik, akkor 320-321-es szintek is elérhetővé válnak. „Sok múlik azonban azon, hogy mit mondanak a döntéshozók egy esetleges Brexit után” – emelte ki.

A forint esése mellett a magyar állampapírok hozama is emelkedhet, ha a britek kilépnek – mondta a Világgazdaságnak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. „Annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások az elmúlt napokban sorra a kilépést támogatók többségét mutatják, a befektetők és a nagy elemzőházak többségének alapforgatókönyve még mindig nem számol a kilépéssel. Mindenki azt gondolja, hogy ez úgysem következik be” – hangsúlyozta Bebesy, aki szerint éppen ezért meglepetést okozna a piacon a Brexit.

Szerinte első körben az euróövezet perifériája kerülne nyomás alá, mert felerősödne nemcsak az Európai Unió, hanem az eurózóna szétesésének a valószínűsége is. „Az elmúlt évek konvergenciája után hirtelen fordulatot látnánk a piacokon, amely a múltbeli tapasztalatok alapján a közép-kelet-európai országok állampapírpiacait is megviselné” – emelte ki Bebesy. Úgy véli, hogy a Brexit megvalósulásával nem egy néhány tíz bázispontos hozamemelkedést láthatnának a tízéves magyar kötvényhozamoknál, hanem ennél sokkal nagyobbat.

Németh Dávid azzal kalkulál, hogy a rövid lejáratú magyar állampapírok hozama nem igazán változik majd, mert a piac nem árazna kamatemelést, de az 5 és a 10 éves kötvényeké 40-50 bázisponttal feljebb kerülhetne. (Az 5 éves kötvény hozama 2,3, a tízévesé 3,25 százalék körül mozog.) Ennél nagyobb emelkedést azért nem vár a K&H elemzője, mert ennyivel magasabb hozamszintek mellett már vonzók lennének a kötvények több befektetőnek is.

A furcsa helyzet az, hogy a szavazás kimenetelétől függetlenül a hozamemelkedés a valószínűbb forgatókönyv – mondja a kötvénypiaci kilátások kapcsán Bebesy. Szerinte ugyanis ha a britek mégis bent maradnak, akkor a mostanra nulla százalék közelébe csökkent német állampapír hozama ismét 20-30 bázispontra emelkedne, ami ennyivel felfelé tolhatja a magyar papírok hozamát is. Ezt azzal magyarázta, hogy a biztonságosnak tekintett német papírok hozama most éppen a Brexit növekvő kockázata miatt csökken.

A részvénypiacoknak a világon sehol sem kedvezne a britek kilépése – mondta Forián-Szabó Gergely. A Pioneer befektetési igazgatója a BUX index esését várja ebben az esetben. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a magyar részvényeknél is érződik némi visszafogottság, gondoljunk csak arra, hogy a német DAX indexhez képest jóval szerényebb kilengéseket láttunk a BUX-ban. Forián-Szabó hozzátette, hogy népszavazási esélyek kiéleződése egyúttal azt is jelenti, hogy ha mégis győz a bent maradás, akkor ellenkező előjellel, de hasonló nagyságrendű mozgások várhatók a piacokon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.