BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem válogathatnak a britek

Nincs egységes piac „á la carte” – tette világossá az EU nyilatkozata a britek számára a tegnapi informális csúcs után.

Rendezett visszavonulásra szólította fel az Európai Unió 27 tagállama a távozni készülő Egyesült Királyságot az állam- és kormányfők tegnapi, hangsúlyozottan informális találkozóján. A kiadott közleményben ugyan mélységes sajnálkozásuknak adtak hangot, ám azt is leszögezték: a brit kormánynak, amilyen gyorsan csak lehet, hivatalosan be kell jelentenie a kilépési szándékot, addig semmiféle tárgyalás nem lesz.

Amint megvan a bejelentés, az Európai Tanács el fogja fogadni a tárgyalások iránymutatóját, utána pedig az Európai Bizottság és az Európai Parlament az uniós szerződéseknek megfelelő szerepet játszik majd a folyamatban. Utóbbi hangsúlyozása azért fontos, mert sajtóértesülések szerint gyorsan megindult a harc azért, hogy a kilépési tárgyalások a bizottság vagy a tanács égisze alá tartozzanak-e. (A tanácsban minden szinten – legyen az miniszteri vagy kormányfői – mindig a tagországok illetékes képviselője van jelen. Vagyis a vita valójában arról szólt, hogy „Brüsszelé”, azaz az uniós bürokráciáé vagy – amint azt például a visegrádi négyek is szorgalmazzák – a nemzetállamoké legyen-e a főszerep.)

Bármilyen megállapodásra jussanak is az Egyesült Királysággal, annak a jogok és kötelezettségek egyensúlyán kell nyugodnia – fogalmazta meg a közlemény azt a találkozón, illetve már előtte is sokak által emlegetett elvárást, hogy a britek nem „mazsolázhatnak”. Ha továbbra is szabadon hozzá akarnak férni az EU egységes piacához, akkor nem korlátozhatják például az uniós polgárok szabad beutazását. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a találkozó utáni nyilatkozatában ezt úgy foglalta össze: a 27 vezető kristálytisztává tette, hogy az egységes piachoz való hozzáféréshez el kell fogadni az EU mind a négy alapszabadságát (a javak, a tőke, a szolgáltatások és az emberek szabad áramlása), beleértve a beutazást is – nincs „á la carte”.

Ez egyfajta válasz is David Cameronnak, aki a kedd esti, számára – illetve a mindenkori brit kormányfő számára – utolsó vacsorán egy a Bloomberg által idézett brit kormánytisztviselő szerint azt mondta: a kilépés győzelmének egyik oka az, hogy uniós partnerei nem akartak vele megállapodni a bevándorlás csökkentéséről. Cameron állítólag figyelmeztette a huszonheteket, hogy ha szoros gazdasági kapcsolatot akarnak az Egyesült Királysággal, akkor módot kell találni a migráció kezelésére. Ez azonban visszaütött – mondta egy uniós illetékes –, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő közös álláspontra helyezkedett abban, hogy az emberek mozgásának szabadsága nélkül nem lesz hozzáférés az egységes piachoz. Az Egyesült Királyságnak el kell fogadnia minden szabályt és kötelezettséget – fejtette ki újságíróknak Hollande –, különösen ami a pénzügyi hozzájárulást illeti. Norvégia fizet a piac eléréséért – emlékeztetett a francia elnök –, ugyanez vár az Egyesült Királyságra is, csak sokkal magasabb összeggel.

Pozsonyban találkoznak újra

A huszonhetek szeptember 16-án újra összegyűlnek egy informális találkozóra Pozsonyban (a második fél évben Szlovákia az EU soros elnöke). Addigra az is kiderülhet, kivel kezdenek tárgyalni a Brexit módjáról, sőt talán a kilépési nyilatkozat is meglehet, hiszen jelen állás szerint a brit konzervatív párt szeptember 9-én nevezi meg új vezetőjét, egyszersmind kormányfőjelöltjét, akinek meg kell indítania a folyamatot.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.