BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorra kapja az intőket az Egyesült Királyság

Gyorsan léptek a hitelminősítők a Brexit után, amelynek közvetlen következményeiről ma is tárgyalnak az uniós csúcson.

Az utolsó nagy hitelminősítőnél is elvesztette a legjobb osztályzatot az Egyesült Királyság, miután a Standard & Poor’s (S&P) két fokozattal, AAA-ról AA-ra vitte le hosszú lejáratú szuverén adósságbesorolását, megtartva a negatív kilátást. (Utoljára 2012-ben fordult elő, hogy az S&P egyszerre két fokozattal alacsonyabb kategóriába tegyen egy G7-országot, akkor Olaszország volt az áldozat.) A kilépésről döntő népszavazás következményeként romolhat az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye – áll az indoklásban –, beleértve a pénzügyi szektort is.

Lépett a Fitch Ratings is: AA pluszról AA-ra rontotta a britek osztályzatát, ugyancsak negatív kilátással. A Fitch lefelé módosította a rövid távú brit GDP-növekedésre adott prognózisát is: eszerint idén 1,6 százalékos bővülés várható a korábban jelzett 1,9 százalék helyett, a következő két évben pedig 2-2 százalék helyett csak 0,9-0,9 százalék. Összességében 2018-ban 2,3 százalékkal lesz kisebb a brit gazdaság annál, mint a bennmaradás esetén lett volna, és később is gyengén alakulhat a növekedés, miután rosszabb feltételekkel exportálhatnak majd az EU-ba, kisebb lesz a bevándorlás, és csökkenni fog a külföldi működő tőke beáramlása.

A középtávú sokk mértéke nagyban függ attól, milyen lesz az unióval kötendő kereskedelmi megállapodás – figyelmeztetett a Fitch, hozzátéve: lehet, hogy erre még sok évig kell várni. Egyelőre azt kellene látni, mikor kezdődnek a tárgyalások a kilépési eljárásról, illetve az új kapcsolatokról. A tegnap esti vacsorával induló uniós csúcs előtt az európai vezetők kórusban sürgették a briteket, hogy teremtsenek mielőbb tiszta helyzetet, jelentsék be a kilépési szándékot. David Cameron leköszönő kormányfő tegnap fejthette ki álláspontját, ma már viszont nélküle folytatja az egyeztetést a többi 27 tagország vezetője.

Németország megmutatta, hogy kemény akar lenni. „Ne legyenek illúzióik a meghozandó döntésekkel kapcsolatban” – üzente a briteknek a berlini parlamentben elmondott beszédében Angela Merkel kancellár. Nyilvánvaló különbségnek kell lennie és lesz is azok között az országok között, amelyek az EU tagja akarnak lenni, és amelyek nem. A tárgyalások nem alapulhatnak a kimazsolázáson – szögezte le Merkel –, és nem lehet belemenni az elhúzódó várakozásba, mert az a briteknek és a 27 többi tagországnak is ártana. Brüsszelbe érkezve a kancellár azt is hangsúlyozta – tudósított a Politico –, hogy továbbra is barátként tekintenek az Egyesült Királyságra, a kilépés bejelentése előtt azonban nem lesznek se formális, se informális tárgyalások.

Európáért is aggódik a Fitch

A Brexit hatása kisebb lesz a többi uniós gazdaságra, mint a britre – közölte a Fitch –, és nem kell számítani azonnali negatív minősítési lépésekre. A legnagyobb nyomást az Egyesült Királyságba irányuló export csökkenése jelentheti, ennek mértéke a kereskedelmi megállapodásoktól függ, de fontos szerepet játszhat a font árfolyama is. A hitelminősítő szerint a legveszélyeztetettebb Írország, Málta, Belgium, Hollandia, Ciprus és Luxemburg, ezek mindegyikében legalább a GDP 8 százalékára rúg a szigetországba irányuló export.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.