BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszorítás: beruházások sorát állítják le

Újabb drasztikus takarékossági intézkedéseket tervez a szaúdi kormány: 20 milliárd dollár értékű beruházást törölne, és a minisztériumok büdzséjét negyedével vágná meg – írja a Bloomberg. Az ok: az olajárak immár két éve tartó mélyrepülése, ami jelentősen apasztja a költségvetés bevételeit. Tavaly a költségvetés hiánya a GDP 16 százalékára rúgott, ez a húsz legfejlettebb ország körében a legrosszabb eredménynek számít. A deficit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 2017-ben is 10 százalék körül alakul.

A kormány több ezer beruházás revíziójára készül, ezek összértékét a hírügynökség forrásai 69 milliárd dollárra becsülik. Kiszivárgott hírek szerint a nélkülözhető fejlesztéseket vagy törlik, vagy elhalasztják. Ezzel és a szelektálást túlélő beruházások költségkeretének lefaragásával 20 milliárd dollárt akarnak megtakarítani. A felülvizsgálattal fél éven belül végeznek, s annyit tudni, hogy a megszorítások a közlekedési infrastruktúrát, az egészségügyi ellátórendszert és az ingatlanfejlesztéseket is érintik. Takarékossági okokból a kormányzati rendszer felépítését is átformálják: minisztériumokat vonnak össze, számolnak fel, illetve karcsúsítanak. Hátra van még a világ legnagyobb, állami kézben lévő olajtársasága, a Saudi Arabian Oil Co., közismertebb nevén az Aramco kisebbségi részvénypakettjének eladása is. Az abból befolyó összeg a világ legnagyobb vagyonalapját gyarapítaná, „aranyfedezetet” nyújtva az olaj utáni időkre. A királyság a nemzetközi kötvénypiacra is kilép. A tervek szerint 10 milliárd dollárt vonna be, hogy növelje pénzügyi mozgásterét.

A hordónként 50 dollár alá eső olajár és a már bejelentett megszorítások növekedési áldozattal is járnak. A Bloomberg adatai szerint a GDP-bővülés üteme az idén 1,5 százalékra csökken, ez évtizedes mélypontot jelent, ha a világválság kitörését követő 2009-es évtől eltekintünk. Az IMF szerint középtávon 2,5 százalékos növekedési tempóra válthat a szaúdi gazdaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.