BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt százalék alá süllyedt a munkanélküliség

Újra történelmi rekord dőlt meg a magyar munkaerőpiacon: június és augusztus között 4,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.

A rendszerváltás óta nem volt olyan kevés munkanélküli Magyarországon, mint június és augusztus között: az állástalanok száma 77 ezer fővel, 227 ezerre csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, így a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,9 százalékra esett vissza – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az állástalanok aránya tavaly még 6,8 százalék volt, de az előző három hónap 5 százalékos átlagához képest is tovább javult a helyzet.

A foglalkoztatottak létszáma 135 ezer fővel, 4 millió 386 ezerre emelkedett, ami döntő részben a versenyszféra bővüléséből származott, és az eddiginél jóval kisebb szerepet játszott a közfoglalkoztatottak táborának bővülése. Az elsődleges munkaerőpiacon 130 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, miközben a közmunkások száma 4,3 ezerrel nőtt. A közfoglalkoztatottak létszáma így is magas, hiszen 230 ezerre rúgott június és augusztus között: ha ezt összeadjuk az állástalanok számával – feltételezve, hogy az érintettek nem tudnának elhelyezkedni állami segítség nélkül –, akkor már inkább 9–10 százalék közötti munkanélküliségi rátát kapnánk. Szintén jó hír, hogy a külföldön dolgozók létszáma csak 1,6 ezer fővel bővült, ami jelentős lassulás az előző hónapokhoz képest.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra számít, hogy a jövőben tovább javul a munkanélküliségi ráta, mivel a vállalkozások kapacitásbővítést terveznek, az alacsony nyersanyagárak segítik a gazdasági növekedést, a lakásépítések beindulása pedig javítja az építőipar teljesítményét, és nő az uniós források felhasználása. A kormány arra készül, hogy a jövő év közepéig kiírják a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus minden pályázatát – hangsúlyozta Varga –, a források felhasználása pedig szintén dinamizálja majd a gazdaságot.

A magyar munkaerőpiac kedvező alakulása egyrészt tovább erősíti a gazdaság rövid távú pozitív kilátásait, másrészt viszont a munkaerőhiány tovább fokozódhat, ha a döntéshozók nem lépnek időben – árnyalta az összképet Virovácz Péter, az ING Bank elemzője. Jelenleg az iparvállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerő hiányára mint a bővülést visszafogó tényezőre. Már a szolgáltató szektorban is a vállalatok több mint harmada érzi ezt akadálynak, az építőiparban pedig 42 százalékuk, ami a lakáspiaci élénkülés elején aggasztóan hangzik.

További javulásra számít Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is, aki szerint a következő hónapokban szezonális hatások miatt a foglalkoztatottak száma elérheti a 4,4 millió főt, a munkanélküliségi ráta pedig tartósan 5 százalék alatt lehet, bár az év végén, szintén szezonális hatások miatt, átmenetileg 6 százalék közelébe emelkedhet. Így az idén érdemben, 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8 százalékról, jövőre pedig 5 százalék alá mérséklődhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.