BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúdi nyitás az olajpiacon

Reformokkal igyekszik egyensúlyba hozni költségvetését Szaúd-Arábia, amely ehhez még az aranytojást tojó tyúkhoz, a Saudi Aramcóhoz is képes hozzányúlni

Elmélyíti a reformfolyamatot a világ bizonyítottan legnagyobb olajkészlete felett rendelkező Szaúd-Arábia. A vezetés a következő pár évben fokozatosan hozzáigazítja a hazai energiaárakat a nemzetköziekhez – ezt a szándékot már karácsony táján jelezte Khalid al-Falih energetikai miniszter, aki szerint az évtized végére újra egyensúlyba hozzák költségvetésüket a küszöbönálló átalakítások eredményeként. Hogy az átmenet ne érje sokkhatásként a helyi lakosságot, a kormány a közszolgáltatások és az üzemanyagárak emelését készpénzben részben kompenzálja.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A világ legértékesebb vállalatának tartott Aramcóért tülekednek a tőzsdék Fotó: AFP A világ legértékesebb vállalatának tartott Aramcóért tülekednek a tőzsdék Fotó: AFP[/caption]Az országban az előző évi, a GDP arányában 15 százalékot kitevő 97 milliárd dolláros hiányt tavaly sikerült 79 milliárd dollárra lefaragni. Ez azt jelenti, hogy 2016-ban a tervezettnél is tíz százalékkal alacsonyabb volt a deficit, köszönhetően a gigantomán luxusberuházások visszafogásának és az alkalmazottaknak korábban járó privilégiumok megnyirbálásának. Az idén 53 milliárdosra mérséklődhet a hiány, ebben a novemberi kvótacsökkentés hatására meglódult olajárakból származó többletbevételnek és az olajtól független pénztermelő beruházások térnyerésének lesz döntő szerepe. A kormányzat többet is költ majd, elsősorban infrastrukturális beruházásokra, hogy az elmúlt évtizedben megszokott 4 százalék körüli éves növekedési szintre visszahozza a tavaly 1,4 százalékos GDP-többlettel záró szaúdi gazdaságot.

Az olajárat közvetlenül kevésbé érintő, ám annál izgalmasabb kérdés, hogy a világ legértékesebb vállalatának tartott Saudi Aramcót tőzsdére viszik. Az állami társaság már tavaly megszellőztette, hogy felkészül egy kisebb, 5 százalékos részvénycsomagjának tőzsdei bevezetésére. A börzeüzemeltetők késhegyre menő küzdelmet vívnak a szaúdiak kegyeiért, s ebben a versenyben a Financial Times értesülései szerint jelen pillanatban New York áll nyerésre, míg az Independent Londonra esküszik. Kisebb, de regionális szinten meghatározó szereplőkkel is felvették a kapcsolatot a szaúdi olajipari óriás képviselői, Ázsiában Tokióban, Szingapúrban, Hongkongban és Sanghajban is folytatnak tárgyalásokat. A tülekedés nem véletlen, hiszen az Aramco piaci értékét tavaly még kétezermilliárd dollár környékén határozták meg, így annak felkínált szelete önmagában is százmilliárdos tétel, ez pedig a börzén forgó legnagyobb olajipari cég, az amerikai ExxonMobil értékének is több mint az egyharmada. A szerencsés vásárlók azonban legfeljebb a részvények forgatásával és az osztalékok révén juthatnak bevételhez, ami azért csillapíthatja a lelkesedésüket. A szaúdi vezetés egyfelől nyit ugyan a világ felé, másfelől szűkre tárja a kaput, hiszen termelési és stratégiai kérdésekben semmilyen beleszólást sem enged az ügyei intézésébe.

A tőzsdei bevezetéssel ugyanakkor kötelezettségek is járnak, így a világ megismerheti, de legalábbis rálátást kaphat az Aramco belső működési mechanizmusára. A királyság az Aramco-pakett eladásával már az olaj utáni világra készül, a Bloomberg szerint a befolyó bevételt egy az egyben az állami vagyonalapba csatornázzák, onnan pedig olyan hazai és nemzetközi befektetések finanszírozására költik, amelyek a szénhidrogénkincs kimerülése esetén is garantálják az arab országban megszokott életszínvonalat. Amiből egyébként az utóbbi olajválság miatt engedni kellett, hiszen a petrodollárok beáramlásának lassulása méretes lyukakat ütött a büdzsén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.