A családonkénti 10 ezer forint a magyarországi fejenkénti 6-6,2 kilogrammos átlagos halfogyasztással számolva jön ki, bár az is igaz, hogy például Baján ennek közel tízszerese a jellemző – tette hozzá. Czerván szerint az összes, eddig még nem érintett ágazatban vizsgálják az áfacsökkentés lehetőségét, és a 2014-ben az élő és a fél sertéssel elkezdett folyamat nem szakad meg. Az idei és a jövő évre tervezett 4 százalék feletti növekedés megteremti a további adómérséklés lehetőségét – szögezte le.
Január 1-jétől szintén 27-ről 5 százalékra csökken a sertésbelsőség áfája is, ami a 3 kilogrammos fejenkénti fogyasztással számolva éves szinten 1100-1500 forint megtakarítást jelenthet egy négyfős családnak. Ezzel a sertéstermékpálya lesz az első, amelynél az élő állattól minden végtermékig teljes mértékű lesz az áfacsökkentés. Az államtitkár szerint itt már mérhető az adómérséklés jótékony hatása, hiszen nőtt a kiskereskedelmi forgalom, és fehéredett az ágazat. Így az éves szinten tervezett 25 milliárd forintnál kevesebb esett ki a költségvetésből. Az FM számításai szerint az eddigi áfacsökkentések éves szinten 40-50 ezer forinttal mérsékelték egy-egy család kiadásait.
Január 1-jétől az 5 százalékos áfakulccsal adózó kategóriába került a baromfihús, a tojás és a friss tej, de a piacon történt változásokról még korai mélyebb elemzésekbe bonyolódni, ráadásul a madárinfluenza torzította is a képet – mondta Czerván. A Világgazdaság kérdésére csupán aggregált számot tudott mondani, amely szerint március végéig az előző év hasonló időszakához viszonyítva e három termék együttes forgalma 2,2 százalékkal nőtt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.