BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízezreket spórol egy-egy család az áfacsökkentésen

Az élő hal és a különböző haltermékek áfájának 27-ről 5 százalékra történő csökkentése évente 10 ezer forint megtakarítást hoz egy átlagos négyfős családnak – jelentette ki Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára. Az áfacsökkentést 2018. január 1-jétől vezetik be.

A családonkénti 10 ezer forint a magyarországi fejenkénti 6-6,2 kilogrammos átlagos halfogyasztással számolva jön ki, bár az is igaz, hogy például Baján ennek közel tízszerese a jellemző – tette hozzá. Czerván szerint az összes, eddig még nem érintett ágazatban vizsgálják az áfacsökkentés lehetőségét, és a 2014-ben az élő és a fél sertéssel elkezdett folyamat nem szakad meg. Az idei és a jövő évre tervezett 4 százalék feletti növekedés megteremti a további adómérséklés lehetőségét – szögezte le.

Január 1-jétől szintén 27-ről 5 százalékra csökken a sertésbelsőség áfája is, ami a 3 kilogrammos fejenkénti fogyasztással számolva éves szinten 1100-1500 forint megtakarítást jelenthet egy négyfős családnak. Ezzel a sertéstermékpálya lesz az első, amelynél az élő állattól minden végtermékig teljes mértékű lesz az áfacsökkentés. Az államtitkár szerint itt már mérhető az adómérséklés jótékony hatása, hiszen nőtt a kiskereskedelmi forgalom, és fehéredett az ágazat. Így az éves szinten tervezett 25 milliárd forintnál kevesebb esett ki a költségvetésből. Az FM számításai szerint az eddigi áfacsökkentések éves szinten 40-50 ezer forinttal mérsékelték egy-egy család kiadásait.

Január 1-jétől az 5 százalékos áfakulccsal adózó kategóriába került a baromfihús, a tojás és a friss tej, de a piacon történt változásokról még korai mélyebb elemzésekbe bonyolódni, ráadásul a madárinfluenza torzította is a képet – mondta Czerván. A Világgazdaság kérdésére csupán aggregált számot tudott mondani, amely szerint március végéig az előző év hasonló időszakához viszonyítva e három termék együttes forgalma 2,2 százalékkal nőtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.