BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A benzinár sokkolhatta az inflációt

A részletes GDP-adatokat leszámítva, legfeljebb az infláció és az amerikai foglalkoztatási adatok hozhatnának élénkülést a piacokon – ha eltérnének a sziklaszilárd konszenzustól.

Megugorhatott az infláció novemberben Magyarországon, ennek azonban szinte kizárólag az üzemanyagárak emelkedése az oka, jóllehet az árindex rángatásában jelentékeny szerepet játszó burgonya is drágulásnak indult. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) november végi ülésére készülve emelkedőre álltak az olaj- és üzemanyagárak, ennek eredményeként a hazai pénzromlási ütem majdnem 3 százalékra gyorsulhatott az előző év azonos hónapjához képest. Az OTP Elemzési Központjának előrejelzése szerint októberhez viszonyítva a drágulás elérhette a 0,3 százalékpontot is. Az üzemanyagoknál a bázis is alacsony volt, hiszen tavaly novemberben 1,1 százalékos árcsökkenést mutatott ki a Központi Statisztikai Hivatal, amely a fontos mutató értékét és részletes összetételét pénteken közli. Dunai Gábor, a bank elemzője alig lát változást a főbb termékcsoportok (élelmiszerek, tartós és nem tartós iparcikkek, piaci szolgáltatások) esetében az év/év alapú indexekben a megelőző hónap adataival összevetve. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a piaci áron számlázott energia árnövekedése 10 százalék környékére gyorsulhatott éves összevetésben; ezenkívül még a jövedéki adós tételek mutatnak számottevő inflációt 6,5 százalék feletti éves áremelkedéssel.

A stratéga hozzáteszi, hogy az előrejelzésük elmarad ugyan a piaci konszenzustól, viszont megegyezik a Magyar Nemzeti Bank szeptemberben közzétett prognózisával – igaz, a jegybank akkor még biztosan alacsonyabb üzemanyagárral számolt, s mint kiderült: tévesen. Előretekintve Dunai arra számít, hogy decemberben, a bázishatás miatt, 2 százalék közelébe lassul az infláció, a jövő év elején pedig további csökkenés jöhet.

A jegybank stábja a december 21-én megjelenő friss inflációs jelentésében szinte biztosan lefelé módosítja majd a 2018-ra vonatkozó 2,5 százalékos inflációs előrejelzését, ami támogatni fogja a döntéshozók laza monetáris kondíciók melletti elköteleződését. Az OTP-nél radikális visszavágást várnak, náluk a 2018-as évet 1,7 százalékos infláció jellemzi majd.

A nemzetközi piacokon legfeljebb az amerikai munkanélküliségi ráta alakulása hozhat egy kis pezsgést, e téren azonban nem számol meglepetésekkel az OTP Elemzési Központ csapata. Ahogyan októberben, úgy novemberben is 4,1 százalékos munkanélküliség jellemezhette a világ vezető gazdaságát, ez egyben a teljes foglalkoztatottság szinonimájaként is értelmezhető. A munkanélküliségi ráta már hosszabb ideje az inflációt nem növelő egyensúlyi szintje körül alakul, míg a munkanélkülisegély-kérelmek száma több évtizedes mélypontra süllyedt. Ráadásul a foglalkoztatottság bővülése is magasabb annál, mint amit az alacsony munkanélküliség indokolna – emeli ki Módos Dániel OTP-elemző.

Mindezek ellenére a bérdinamika továbbra is alacsony, noha a munkaerőpiaci feltételek már huzamosabb ideje meglehetősen feszesek. Úgy tűnik azonban, hogy az alacsony bérdinamika és infláció nem tántorítja el a jegybanki szerepkört Amerikában betöltő Fedet a kamatemelés folytatásától, a piac is több mint 90 százalékos esélyt ad a de­cemberi kamatemelésnek.

A kamatemelési ciklus folytatása mögött az állhat, hogy a keresletre érzékeny termékek inflációja már a válság előtti szinten van, továbbá a nagyon alacsony kamatkörnyezet hosszú távon olyan kockázatokat hordoz, amelyeket a Fed el kíván kerülni. Ráadásul a monetáris politika normalizálása nagyobb mozgásteret ad a Fednek a későbbi sokkok tompítására. A beérkező adatok közül – ha nem lesz nagy meglepetés a foglalkoztatottság alakulásában – a bérdinamikára érdemes még odafigyelni. Ha az nem teljesíti a várakozásokat, akkor a dollár gyengülhet az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.