BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővülhetnek ősszel az online számlázásban elérhető funkciók

Interfészen keresztül is lekérdezhetővé válnak a lejelentett adatok.

Egyre kevesebb cég van, amely még nem regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számlarendszerébe, igaz, a hatályos törvény szerint ezt július elsejéig meg kellett volna tenni. Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának partnere a Világgazdaságnak elmondta:

azok a társaságok nem tudják még teljesíteni a kötelezettségüket, amelyeknek valamilyen előzetes fejlesztést kell végezniük a régóta használt, illetve komplex ügyviteli folyamatot megvalósító vállalatirányítási vagy számlázási rendszerükben.

Tipikus probléma például, hogy korrekciós számlák esetén sok régebbi rendszerből hiányzik, hogy mi volt az eredeti számlaszám, amelyre a módosító bizonylat vonatkozik. Az említett információ rögzítése, kidolgozása akár több hónapos fejlesztést igényelhet, ami előfeltétele annak, hogy megfelelő legyen az adatszolgáltatás. Az adószakértő tudomása szerint augusztusban is támogató, türelmes volt a NAV, ha látta, az adott cég mindent megtesz, hogy csatlakozhasson az online számlarendszerhez.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Az adóhatóság figyelembe veszi az együttműködést, egyedileg értékeli, hogy mi lehet az esetleges mulasztás, hibás jelentés oka, mikor a mulasztási bírság kiszabásáról dönt,

amelynek mértéke számlánként akár 500 ezer forintra is rúghat.

Augusztusban a rendszer finom­hangolását végezték el, fel­hasz­ná­ló­barátabbá vált a felület, több új kényelmi funkcióval megkönnyítették a jelentett számlák lekérdezésének módját is. Tancsa Zoltán jelezte: a NAV felületén le lehet kérdezni egyszerre több számla adatait is, ám ezek tömeges kinyerésére még nincs mód. Holott ez különösen fontos lenne, s megkönnyítené annak előzetes ellenőrzését az adózóknak, hogy valamennyi szóban forgó számlájukat lejelentették-e, illetve a megfelelő tartalommal történt-e az adatszolgáltatás.

A NAV azt ígéri: még az ősszel ezt a funkciót is elérhetővé teszi.

A Deloitte partnere rámutatott: előzetes egyeztetések folynak arról, hogy az adatszolgáltatás gyakorlati tapasztalatai alapján a NAV várhatóan kismértékben módosítja a jelenlegi adatsémát, amelyben teljesíteni kell a valós idejű adatszolgáltatást. E módosítások köréről konkrét információ még nem áll rendelkezésre. A NAV viszont azt ígéri, mindenképp megfelelő időt fog adni az esetleges változások követésére, a szükséges módosítások fejlesztésére, amelyek elsődleges célja, hogy rendezze a gyakorlat során felvetődő speciális kérdéseket.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.