BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csalással lesz olcsóbb az autó

A hazai árakhoz képest valamivel olcsóbb, külföldről származó autók a visszaélések miatt végül többe kerülnek, mint a magyar tulajdonostól vásárolt kicsit drágább négykerekűek.

Lesújtók a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatai a külföldről behozott használt autók értékesítésével kapcsolatban. A NAV által lefolytatott ellenőrzések során számos olyan esetre derült fény, hogy

a hazai árakhoz képest valamivel olcsóbb, külföldről származó autók a visszaélések miatt végül többe kerülnek, mint a magyar tulajdonostól vásárolt kicsit drágább négykerekűek.

Persze nem lehet azt állítani, hogy minden egyes külföldről behozott használt autó megvétele rosszul végződik – ennek ellenére a NAV óvatosságra inti az adózókat ezekkel az ügyletekkel kapcsolatban.

Az autók behozatalával foglalkozó kereskedők jelentős árelőnnyel értékesítik külföldről származó járműveiket azon versenytársaikkal szemben, akik kizárólag Magyarországon már forgalomban lévő használt járműveket értékesítenek.

Fotó: Pixabay

A NAV ellenőrzései alapján körvonalazódik, hogy a használt autókat behozó kereskedők azért is preferálják a külföldről származó autókat, mivel azokat jelentős árelőnnyel adhatják tovább.

Ennek hátterében az esetek jelentős részében adóelkerülő magatartás áll.

Az ilyen tevékenységet folytatók általában kimaradnak az értékesítési láncolatból, nem helyezik a behozott autókat forgalomba, nem fizetik meg a közterheket. Sokak számára az adóhatósági eljárás során válik nyilvánvalóvá, hogy „céges autót” vásároltak, de az eladó természetesen azt állította, hogy az autó külföldön magánszemély tulajdonában volt – olvasható a NAV közleményében.

A tapasztalatok szerint ezek a dílerek az autóikat általában valamelyik internetes portálon, esetleg egy zárt közösségi csoportban kínálják eladásra.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.