BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szingapúrnak is fáj a kereskedelmi háború

A világ egyik legversenyképesebb országa érzékenyen reagál a Kína és Amerika közötti ellentétekre.

Nullához közeli növekedést valószínűsít a szingapúri kormány, a Kína és Amerika között a globális gazdasági vezető szerepért zajló kereskedelmi háború a dél-kelet ázsiai városállam kereskedelmére és feldogozóiparára mér leginkább csapást, tudósít a Bloomberg. Az idei első három havi 3,8 százalékost követően a második negyedévben 3,3 százalékos volt a GDP zsugorodása, ilyen mértékű hanyatlást 2012 harmadik negyedéve óta nem tapasztaltak. Az ország gazdaságának éves szintű teljesítménye tíz éve a legkisebb ütemben, 0,1 százalékkal nőtt a június végével záródott három hónapban.

Szingapúrban tartanak tőle, hogy Trump kereskedelmi akciói még nem értek véget.
Fotó: AFP

A Kereskedelmi és Ipari minisztérium tovább rontotta a gazdaság idei teljesítménynövekedésével kapcsolatos becslését, korábban még 1,5-2,5 százalék állt a prognózisukban, most nulla és 1 százalék közötti ez az érték. Osztják az elemzők a várakozásokat, a világ egyik legversenyképesebb országa érzékenyen reagál a két nagyhatalom közötti ellentétekre, az esés tartóssá válhat.

A kereskedelmi háborúról bővebben itt olvashatnak>>>

Donald Trump Twitter-üzenetében jelentette be múlthéten csütörtökön, hogy 10 százalékos vámemelést hajt végre Amerika 300 milliárd dollár értékű kínai árura. Az újabb kiszabott vámok szeptember elsejétől lépnek életbe.

Our representatives have just returned from China where they had constructive talks having to do with a future Trade Deal. We thought we had a deal with China three months ago, but sadly, China decided to re-negotiate the deal prior to signing. More recently, China agreed to...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2019. augusztus 1.

Jött az enyhítés, de a vám marad

Kedden aztán az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala szűkszavú közleményében annyit tudatott, hogy „egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonságok és egyéb más okok miatt” kivételt tesznek és levesznek több terméket a szeptember 1-jétől 10 százalékos pótvám hatálya alá eső kínai importcikkek listájáról. Bizonyos termékek, köztük a laptopok, mobiltelefonok, videójáték-konzolok, játékok, számítógép-monitorok, valamint egyes ruházati termékek és lábbelik, esetében pedig szeptember 1-je helyett csak december 15-én vezetik be a pótvámot.

Irvin Seah, a DBS vezető közgazdása az elemzők által várnál csekélyebb növekedésről szóló hivatalos előrejelzéseket azzal magyarázza, hogy Szingapúrban tartanak tőle, hogy Trump kereskedelmi akciói még nem értek véget.

Mint látszik, megalapozottan.

Mivel az ország egyik legfőbb exportpartnere Kína, legjelentősebb exporttermékei pedig az elektronikai és telekommunikációs eszközök, az USA által a főleg ipari termékekre és alkatrészekre kivetett járandóság negatív impulzus Szingapúr gazdaságának, de egyes szakértői vélemények szerint intő jel a régió többi olyan országa számára is, akik be vannak csatornázva az elektronikai termékek globális ellátási láncolatába.

Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy Szingapúr egy olyan Kínára épített, ami 27 éve nem látott lassulást produkált. A növekedés az első negyedévben még 6,4 százalék volt, a második negyedévben azonban 6,2 százalékra esett vissza. „Hajlamos a lassulásra és recesszióra, ha a fő exportpiacok gazdasági teljesítménye elmarad a korábbi szinttől” – írja az Exim Swot analízise.

Egyelőre marad a monetáris politika

Nem változtatnak a monetáris politikán, közölte a Szingapúri Monetáris Hatóság igazgató-helyettese, Edward Robinson. Hozzátette ugyanakkor, hogy októberben a fejleményektől függően módosíthatnak a kamatkondíciókon. Egyes pletykák szerint a romló mutatók miatt a hatóság könnyíthet, ami a szingapúri dollár gyengülését idézi elő, az exportot azonban ez felpörgetheti. Lee Hsien Loong miniszterelnök a múlt héten elhangzott üzenetében kijelentette, hogy ha kell, a kormány segítő kezet nyújt. A Maybank Kim Eng elemzői szerint az a legvalószínűbb, hogy a lazább monetáris politika mellett a kormányzat célzott intézkedéseket tesz a leginkább érintett ágazatok érdekében.

Júniusban az export jelentősen visszaesett, a 10 évvel ezelőtt kirobbant pénzügyi válság óta csak egyszer volt hasonlóan alacsony a szintje az országban. A beszerzési menedzser index is csökkent, 2016 óta először, a gyengélkedő elektrotechnikai és elektronikai ágazat húzta lefelé. A Kereskedelmi és Ipari Minisztérium égisze alá tartozik a vállalkozásfejlesztést felelős Enterprise Singapore kormányzati ügynökség. Az úgynevezett „nem olaj-alapú” export (Nodx) esetében 2019-re 8 és 9 százalék közötti csökkenést vetítenek előre, a korábban becsült nulla és két százalék közötti helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.