BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatmilliárd dollár értékű dollárkötvényt bocsátott ki Kína

Kína ezzel 2017 óta ötödik alkalommal bocsát ki idegen devizában denominált kötvényt.

Rekordkereslet mellett adott el Kína egy hatmilliárd dollár értékű államkötvénycsomagot a nemzetközi piacon. A kibocsátásra hetekkel a Peking és Washington kapcsolataira nézve sorsdöntő tengerentúli elnökválasztás előtt került sor, a pénzügyi piacait liberalizáló Kína minden eddiginél szélesebb amerikai vásárlói kör számára tette elérhetővé a papírokat a 144A/Reg S szabályok alapján, amelyek közvetlen hozzáférést biztosítanak az Egyesült Államok belföldi intézményi befektetői számára.

Az utóbbi években már szokássá vált, hogy Kína ősszel piacra dob egy hatalmas dollárkötvénypakettet.

Ezek a papírok korábban is hozzáférhetők voltak az amerikai befektetők egy köre számára, de Peking és a kínai vállalatok nem keresték a kegyeiket, hiszen az ázsiai piacokon nélkülük is bőséges az elérhető dollárlikviditás. A kapu szélesebbre nyitása jelzésértékű: a feszült kétoldalú kapcsolatok ellenére Peking szorosabbra fűzné a pénzügyi kötelékeket, erősítve nemzetközi státuszát. A kibocsátás időzítése ugyanakkor elemzők szerint arra utal, hogy a kínaiak attól tartanak: az elnökválasztás után még rázósabbá válhat a terep, és drágábbá az üzlet.

Fotó: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

Kína hitelminősítése Japánével egyezik meg – A plusz az S&P-nél és A1 a Moody’snál –, de magasabb hozamot kínál az amerikai állampapíroknál.

A tegnapi kibocsátás során három-, öt-, tíz- és harmincéves papírokat adtak el (0,4, 0,55, 1,2 és 2,25 százalékos kuponnal). A legrövidebb futamidejű papír negyed százalékponttal, a 2050-es lejáratú pedig 0,8 százalékponttal kínál magasabb hozamot, mint a hasonló amerikai államkötvény.

A teljes csomagra 27 milliárd dollár értékben jelentkezett kereslet, tízmilliárddal magasabb, mint az azonos méretű egy évvel ezelőtti kibocsátás alkalmával.

Tülekedés volt a papírokért az amerikai befektetők között is, akik a teljes pakett mintegy 15 százalékához juthattak hozzá – írta a Financial Times az ügyletben részt vevő bankárokra hivatkozva. A kötvények népszerűségét növeli, hogy Kína hétfőn harmadik negyedéves GDP-adatokat publikál, amelyek az elemzői konszenzus szerint az éves növekedési ráta 5,2 százalékra ugrását mutatják a második negyedévi 3,2 százalékról. Miközben Európában a járvány második hulláma aggodalmakat táplál a válságból való kilábalást illetően, a kínai gazdaság köszöni, jól van, és a negyedéves növekedési üteme már a 2019-es 6,1 százalékos átlagot közelíti. Peking az állampapírokat a tavalyinál kisebb hozamprémium mellett adta el, kedvező helyzetet teremtve az olyan nagy kínai vállalati dollárkötvény-kibocsátók számára is, mint a Sinopec és a Sinochem konglomerátumok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.