BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzszórásra készül az EKB?

Várhatóan 600-650 milliárd euróval megemelik a vészhelyzeti-pandémiás eszközvásárlási programot (PEPP) az Európai Központi Bank csütörtök délutáni kamatdöntő ülésén.

Várakozásunk szerint a PEPP program keretösszegét legalább 600-650 milliárd euróval megemelik, mely jelenleg 1 350 milliárd euró – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: a programot jövő év végéig meghosszabbíthatják, de továbbra is szerepelhet a közleményben, hogy addig folytatják, amíg úgy nem ítélik, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért. Ennek értelmében a megjelölt határidőt követően is folytatódhat a program.

Nem zárható ki a jelenleg havi 20 milliárd eurós keretösszeggel futó korábbi eszközvásárlási program (APP) keretösszegének emelése, 30-40 milliárd euróra.

A hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek program (TLTRO-III) meghosszabbításával pedig továbbra is olcsó likviditást nyújthat a jegybank a kereskedelmi bankoknak. Új eszköz bejelentését nem várja az elemző, mondván, korábban ,Christine Lagarde jegybankelnök utalt rá, hogy a jelenlegi eszközök újrakalibrálásával kezelnék az elhúzódó válságot.

Fotó: Shutterstock

A közlemény várhatóan tartalmazni fogja a módosítások minden részletét, ám az Equilor elemzője szerint ezen felül külön is érdemes figyelni arra, hogy a PEPP program lejárati határidejének módosításával együtt meghosszabbítják-e a tőketörlesztések újrabefektetésének dátumát is: ez jelenleg legalább 2022 végéig szól.

Mivel a piaci várakozásokba ezek a lehetséges jegybanki lépések nagyjából már beépültek, csak abban az esetben várható érdemi elmozdulás az euró árfolyamában, ha az előrejelzésektől jelentősen eltérne az európai jegybank.

A kamatdöntő ülésen ismét szóba kerülhet az euró túlzott erősödése, mely lefelé szoríthatja az így is visszafogott inflációs folyamatokat, de ezeken a szinteken még nem várható, hogy a jegybank akár csak verbális intervencióval is beavatkozna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.