BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton az iváncsai akkugyár leállásáról: előfordul, hogy vannak huplik

„Jól halad, a napokban fogjuk befejezni a hitelezőkkel a tárgyalásokat” – mondta egy eseményen a reptér visszavásárlásáról Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki ezúttal se mondott pontos dátumot, hogy mikor zárulhat le a tranzakció, de hozzátette, úgy szeretne elmenni nyaralni, hogy a magyar államé. A Világgazdaságnak az iváncsai akkugyár gondjairól azt mondta, az, hogy vannak huplik, előfordul, ezzel együtt szerinte az elektromos autózás a jövő technológiája.

„Azt gondoljuk, hogy az elektromos autózásban átmeneti lassulás van. Egyértelműen ez a jövő technológiája, az, hogy vannak huplik, előfordul” mondta a Világgazdaságnak Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy budapesti sajtóeseményen, akit az SK Innovation akkugyárában történtekről kérdeztünk – ahol se megrendelés, se termelés nincsen, emiatt elbocsátották a munkavállalók kétharmadát, köztük az összes vendégmunkást –, hogy mennyire egyedi az eset. 

NAGY Márton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter / Fotó: Szigetváry Zsolt

A tárcavezető szerint Kínában nincsenek ilyen hullámok, az EU-ban a penetráció alacsonyabb, amit „jó lenne továbbtolni”. A huplik elkerülése miatt európai megoldást szorgalmazott, ugyanis tagállamonként nagyon eltérő elképzelések vannak. Példaként említette, hogy Franciaországban erős infrastrukturális fejlesztések zajlanak, miközben a németek nagyon le vannak maradva, ráadásul ott tavaly decemberben még ki is vezették az állami támogatási programot.

Volt egy döntés az unióban a belső égésű motorok kivezetéséről, jó lenne, ha minden ország ehhez tartaná magát

mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a magyar soros elnökség erre próbál megoldást találni majd júliustól.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a beruházásokkal, amelyek az első negyedévben még mindig közel 10 százalékos mínuszban voltak, azt mondta, a fogyasztás fokozatos beindulásával párhuzamosan a belgazdaságra termelő szektorok beruházásai is élénkülhetnek majd. Azt gondolja, hogy a fogyasztás terén minden termékkörben látni a fordulatot, így egy idő után ezek a beruházások elkezdhetnek aktivizálódni. „Nem látok olyan problémát, hogy a következő negyedévben a beruházások ne tudnának helyreállni” – mondta. 

Mikor lesz a reptér a magyar államé?

Jól halad, a napokban fogjuk befejezni a hitelezőkkel a tárgyalásokat

válaszolta az ATV kérdésére, hogy mikor kerülhet a magyar állam tulajdonába a reptér. Szerinte amit elsietnek, az mindig drágább, ezért pontos időpontot nem tudott és nem is akart mondani, bár hozzátette:

Már úgy szeretnék elmenni nyaralni, remélhetőleg olyan reptérről fogok felszállni.

Magyarország gyógyszeripari nagyhatalom

Ezzel szeretnék szimbolizálni, hogy a magyar gyógyszeripar fontos, egy high-tech iparág, rengeteg innovációval, beruházással mondta Nagy Márton az eseményen, ahol a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége együttműködési megállapodást kötött. A tárcavezető szerint az iparág hosszú távon befolyásolja a magyar gazdaság működését, ezért a kormány is versenyképességi kérdésként tekint az iparág jövőjére.

A miniszter úgy látja, hogy a hazai gyógyszeripar képes a magyar lakosságot ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű gyógyszerrel. A jövőbe tekintve hatalmas felfutás várhat az ágazatra, a fejlett társadalmakra jellemző elöregedés miatt egy állandó igény és stabil piac jellemezheti. „Magyarország egy gyógyszeripari nagyhatalom”, ezért a kormány által stratégiai ágazatként kezelt iparágak között ott van a gyógyszeripar is, mint kiemelt iparág.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.