BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,Software,Development,Designer,Or,Programmer,Is,Typing,On,A

Szintet léptek a csalók: álrendőrökkel akarják megszerezni a pénzünket

Ismét telefonos csalási kampányt folytatnak a kiberbűnözők, ráadásul immár fenyegető stílusban. A magukat a jegybank munkatársainak hazudó csalók már az ügyfelek biztosítási, illetve befektetési jellegű megtakarításait is meg akarják szerezni. Az MNB munkatársai ugyanakkor nem keresnek meg telefonon ügyfeleket biztosítói, tőkepiaci megtakarításaik „biztonságba helyezése” érdekében. Adott esetben magát rendőrnek kiadó tettestársat is bekapcsolnak a beszélgetésbe.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevében kiberbűnözők azzal hívják fel az ügyfeleket, hogy gyanús pénzmozgásokat észleltek a megtakarítási életbiztosításukat kiegészítő, úgynevezett eseti vagy értékpapírszámlájukon – írja közleményében az MNB.

ellophatják
Ellophatják a megtakarításokat kiberbűnözők / Fotó: Shutterstock

A rendszeres vagy eseti díjas befektetési jellegű (unit-linked) életbiztosítások kiegészítőjeként több biztosító olyan – a banki folyószámlához hasonlító – eseti számlát kínál,

amely révén az ügyfelek rövid távra, könnyen kivehető (likvid) módon kamatoztathatják megtakarításaikat.

A befektetés típusától függően ugyancsak viszonylag gyorsan pénzzé tehetők a befektetési szolgáltatóknál vagy bankoknál meglévő értékpapírszámlákon lévő megtakarítások.

Fenyegető hangnem

Az eddigi tapasztalatok alapján a bűnözők fenyegető hangnemet használtak meséjük elhitetésére és nyomatékosítására, szükség esetén rendőrt – valójában tettestársat – is bekapcsoltak a telefonbeszélgetésbe. Telefonhívásaik során az ügyfeleket folyamatosan nyomás alatt tartották, és megtiltották nekik, hogy azokról családjukat vagy bárki mást tájékoztassanak. Arra hivatkoztak, hogy az büntetendő cselekmény lenne – olvasható a közleményben.

Az MNB-hez érkezett ügyfélpanaszok alapján a csalók egyes esetekben rávették a fogyasztókat azok biztosítói vagy tőkepiaci megtakarításaik készpénzben való kivételére. 

ATM vagy bitcoin-automatán keresztül kérik a pénzt

A pénz kivételét követően, mondván hogy azt „biztonságba helyezzék”, befizettették velük egy általuk megadott ATM vagy bitcoin-automatánál. 

A jegybank munkatársai ugyanakkor nem keresnek meg telefonon ügyfeleket biztosítói, tőkepiaci megtakarításaik „biztonságba helyezése” érdekében, és nem hívnak segítségül „rendőröket” sem az ügyfelek meggyőzésére. 

Ilyen megkereséseknél érdemes az ügyfél bizalmas adatainak megadása nélkül, pontosító kérdéseket feltenni, gyanú esetén megszakítani a kapcsolatot és az ügyfélszolgálati telefonszámon, illetve az MNB ügyfélszolgálatán érdeklődni. 

Ha valaki mégis pénzt küldött a csalóknak, haladéktalanul jelentse a Magyar Nemzeti Banknál.

A kiberbiztonsági kockázatok megelőzésére, csökkentésére 10 állami intézmény, köztük az MNB és a pénzpiac szereplői KiberPajzs néven közös kommunikációs és edukációs kampányt folytatnak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.