BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kölcsönláz a mezőgazdaságban: a hitelek már jelzik a növekedést

Ismét a társas vállalkozások vitték a prímet az agrárhitelek piacán, és az első negyedévben is intenzívebben növekedett hitelállományuk, mint az egyéni gazdaságoké. Az agrárhitelek első háromhavi bővülésének üteme meghaladta a tavalyi utolsó negyedévit.

Az idei első negyedévben 8,2 százalékkal növekedett az agrárágazatok hitelállománya az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az élelmiszeripar banki finanszírozása 0,3 százalékkal mérséklődött. A növekedés a mezőgazdaság hitelállományában 81 milliárd forintos volt, az élelmiszeriparéban pedig 2,2 milliárdot tett ki a csökkenés. Mindezek eredményeképpen az agrárhitelek 1064,8 milliárd forintot, az élelmiszeripart finanszírozó banki források pedig 742,5 milliárd forintot értek el 2024 első negyedévének végére. Az agrárágazatok együttes hitelállományának aránya a nemzetgazdasági értékhez képest 14,5 százalék volt – írja friss jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

00107742 sertés, agrárhitelek
Az agrárhitelek nagy része az állattenyésztésbe ment a társas vállalkozásoknál / Fotó: Mediaworks

A mezőgazdaság hitelállományának több mint felét a társas vállalkozások tudhatták magukénak, ami 685,3 milliárd forintot jelentett. Az egyéni gazdaságok 35,6 százalékos részesedése 379,5 milliárd forintnak felelt meg. A társas vállalkozásoknál a növekedés nagyobb ütemű, 11,8 százalékos, míg az egyéni gazdaságoknál 2,3 százalékos volt előző év azonos időszakához képest.

Az egyéni gazdaságok hitelei közül továbbra is a beruházási hitelek voltak túlsúlyban

Állományuk 2,1 százalékkal 255,6 milliárd forintra bővült, ami az előző év első negyedévéhez viszonyítva 5,1 milliárd forinttal nagyobb összeget jelentett, és értékben az egyéni gazdaságok teljes hitelállományának 67,3 százalékát tette ki. 

A társas vállalkozások az agrárhitelek fő célpontjai

Az éven belüli hitelállomány még intenzívebben, 21,3 százalékkal (63,5 milliárdról 77 milliárd forintra) emelkedett. A növekedés közel 90 százalékát a folyószámlahitelek 12,1 milliárd forintos állománygyarapodása tette ki. A hosszú lejáratú forgóeszköz-hitelek 10,3 százalékkal csökkentek, 15,8 milliárd forintról 14,2 milliárd forintra. A beruházási hitelek súlya 2020-tól kis ingadozással a 70 százalékos szint közelében mozgott. A hosszú lejáratú forgóeszköz-hitelek aránya évről évre csökkent, 9,2 százalékról 2024 első negyedévének végére 3,7 százalékot ért el.

Az egyéni gazdaságokon belül a szántóföldi növénytermesztőkhöz köthető a hitelállomány legnagyobb része, 59,3 százaléka. Az állattartással és -tenyésztéssel foglalkozók a hitelállomány további 15,9 százalékát, a kertészeti ágazat pedig 10,5 százalékát adta 2024. március 31-én. Mindezt úgy, hogy a növénytermesztők hitelállománya 11,4 milliárd forinttal nőtt, az állattenyésztőké 0,9 milliárddal csökkent, és 2,3 milliárddal kevesebb volt a kertészek hitelállománya is.

A társas vállalkozások hitelállománya 2020-tól dinamikusan növekszik, és 2024 első negyedévének végére 685,3 milliárd forintra gyarapodott. Az éven túli hitelek bővülése volt kiemelkedő, a hitelösszeg 15,4 százalékkal, 533 milliárd forintra gyarapodott 2024 első negyedévében. Az éven túli hitelek közül a beruházási hitelek 15,8 százalékkal 362,5 milliárd forintra, a hosszú lejáratú forgóeszköz-hitelek 14,6 százalékkal 170,5 milliárd forintra emelkedtek Az éven túli hitelek aránya a társas vállalkozások teljes hitelállományán belül 77,8 százalék volt, a beruházási hitelek részesedése 52,9 százalékot tett ki. Az éven belüli hitelállományban 2020-tól 2024-ig a folyószámlahitelek folyamatosan nőttek, míg az egyéb éven belüli hitelek csökkentek.

Agrárhitelezés: főleg a társas vállalkozásokat finanszírozzák a bankok

Mérsékelten ugyan, de növekedett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállománya az első három negyedévben. A növekedés a társas vállalkozásoknak köszönhető, az egyéni gazdaságok kölcsönforrásai csökkentek.

A mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozások hitelállományának jelentős része, 42,3 százaléka az állattenyésztéssel foglalkozó társas vállalkozásokhoz, 36,6 százaléka pedig a szántóföldi növénytermesztőkhöz került. Az állattartók körében

  • a szarvasmarhatartók részesedése 15,1,
  • a sertéstartóké 13,3,
  • a baromfitartóké 12,8

százalék volt.

Fejlesztenek az állattenyésztők

A kertészeti ágazat kisebb, 7 százalékos részesedéssel bírt, azon belül a zöldségtermelés 5,1 százalékos arányt képviselt a teljes hitelállományhoz képest.

A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó társas gazdaságok hitelállománya 250,8 milliárd forintra bővült, ami 45,6 milliárd forinttal haladta meg az előző év azonos negyedévi értékét. 

A beruházási hitelek 26 milliárd, a hosszú lejáratú forgóeszköz-hitelek pedig 17,1 milliárd forinttal gyarapodtak. 

Az állattenyésztők eközben 8 százalékkal, 289,8 milliárd forintra növelték hitelállományukat. A beruházási hitelek 20 milliárd forinttal, 164,2 milliárd forintra emelkedtek, ami 13,8 százalékos növekedés. A kertészeti társas vállalkozások hitelállománya éves alapon 0,2 százalékkal bővült, így az állomány értéke 47,6 milliárd forintra emelkedett. Kizárólag a beruházási hitelek növekedtek, itt 2,1 milliárd forintos a bővülés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.