BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mutatós a Sziget vendégmágnes hatása – íme az első hivatalos adatok

Budapesten tíz vendégből kilenc külföldi volt a fesztivál idején, Hollandiából érkeztek a legtöbben, őket követték az olaszok, a britek, a németek és a spanyolok. A vidékről ekkor Budapestre látogatók közül a legtöbben Debrecenből, Miskolcról, Szegedről, Pécsről és Nyíregyházáról érkeztek a fővárosi szálláshelyekre, ahol a vendégek 59 százaléka ebben az időszakban 34 év alatti volt.

Tíz százalékkal több vendégéjszakát hozott a Sziget, mint tavaly, az  az augusztus 7–12. közötti időszakban ugyanis mintegy 178 ezer vendéget, és a tavalyinál 10 százalékkal több, összesen 336 ezer vendégéjszakát regisztráltak a fővárosi szálláshelyek – tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

sziget
Külföldről a hollandok, belföldről a debreceniek jöttek a legnagyobb számban / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tíz vendégből kilenc külföldi volt

Mintegy 20 százalékkal több, 160 ezer külföldi érkezett Budapestre a fesztivál idején, akik 10 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Budapesten Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján.

Még láthatóbbá válik a rendezvény gazdasági és turisztikai hozadéka a Szigetet megelőző hét azonos időszakához viszonyítva :

a fővárosi vendégéjszakák száma negyedével, míg a szálláshelyek bevételei több mint harmadával múlták felül az előző heti értékeket.

A nyár legnagyobb zenei fesztiválja idején a külföldi utazók közül 

a legtöbben ezúttal is Hollandiából érkeztek, őket követték az olaszok, a britek, a németek és a spanyolok. 

A fesztivál alatt a fővárosban megszálló turisták közel 10 százaléka érkezett belföldről, akik közül mintegy 14 százalék fővárosi volt. Őket követve a legtöbben Debrecenből, Miskolcról, Szegedről, Pécsről és Nyíregyházáról érkeztek a fővárosi szálláshelyekre. 

A Sziget a város vendégkörére is fiatalítóan hatott: 

  • a fesztivál idején Budapesten megszállt turisták 59 százalékát a 34 év alattiak tették ki,
  • közöttük a legnépesebb korosztály a 25–34 éveseké volt, 29 százalékos részesedéssel, 
  • 20 százalékuk a 19–24 év közötti, 
  • 10 százalék pedig 18 év alatti fiatalok közül került ki. 
Tíz százalékkal több vendégéjszakát hozott a Sziget / Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Óbuda szálláshelyei megteltek

Az eseménynek otthont adó III. kerületben 18-szor annyi nemzetközi vendégéjszakát regisztrálhattak a szálláshely-szolgáltatók, mint egy héttel korábban, a tavalyi fesztivál idejéhez képest pedig 2 százalékkal emelkedett a számuk a városrészben. 

A fesztivál idején hazánkba érkező vendégek tovább növelik az idei turizmus ettől eltekintve is kiemelkedő teljesítményét, erősítve ezzel a gazdasági növekedést. 

A Szigetnek is köszönhető kiemelt érdeklődés hatására a fővárosi szálláshelyek bevételei is jól alakultak ezekben a napokban:

mintegy 7,9 milliárd forintot tettek ki Budapesten, 37 százalékkal többet, mint az előző hét azonos időszakában. 

Legnépszerűbb fővárosi attrakciók

Az adatok alapján a leglátogatottabb fővárosi attrakciók az augusztus 7-12. közötti időszakban 

  • a Parlament környéke, 
  • a Margitsziget, 
  • a Szent István Bazilika, 
  • a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda környéke, 
  • valamint a Nagy Vásárcsarnok és környéke voltak. 

Megnéztük, mit és mennyiért lehet enni a Sziget Fesztiválon

Magyarország legnagyobb zenei fesztiválján a szervezők kiemelten figyeltek arra, hogy a vendéglátósok ne adhassák horror áron a meleg ételeket. Ahogy egy nemzetközi fesztiválhoz illik, a Szigeten is tengernyi kaja közül lehet válogatni. Megnéztük, mi mennyibe kerül a fesztiválon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.